Sjeverna Irska: Ubijena novinarka, policija sumnja na terorizam

Lokalni mediji prenijeli su danas da su nepoznate osobe pucale i bacale molotovljeve koktele na policajce tokom rutinske kontrole u Londonderiju

Žena od 29 godina po zanimanju novinarka ubijena je prethodne noći u pucnjavi u Londonderiju u britanskoj provinciji Sjeverna Irska, saopštila je policija i dodala da sumnja u teroristički čin.

“Potvrđujemo da je poslije razmjene vatre jedna 29-godišnja žena ubijena”, izjavio je lokalni policijski zvaničnik Mark Hamilton i dodao da je otvorena istraga o ubistvu kao i zbog sumnje da je u pitanju teroristički čin.

Lokalni mediji prenijeli su danas da su nepoznate osobe pucale i bacale molotovljeve koktele na policajce tokom rutinske kontrole u Londonderiju.

Eksplozija automobila bombe u januaru ove godine u tom gradu izazvala je strah od ponovnih incidenata u Sjevernoj Irskoj usred tenzija oko istupanja Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (EU). Jedan od kamena spoticanja dogovora o Bregzitu je upravo granica između Irske i britanske pokrajine Sjeverne Irske.

Londonderi je poznat po intervenciji britanske vojske “Bloody Sunday” (Krvava nedjelja). Britanski vojnici su u tom gradu 30. januara 1972. ubili 14 nenaoružanih civila, učesnika zabranjenog marša za ljudska prava katolika. Povod za protest bilo je hapšenje 342 ljudi, koji su optuženi da su pripadnici Irske republikanske armije (IRA).

Komentari

avatar