Sibirski grad Verhojansk vjerovatno je upravo postavio rekord za najvišu temperaturu ikad zabilježenu unutar Arktičkog kruga.

Sibir doslovno gori pod ovakvim vrućinama, odnosno na tom je području posljednjih sedmica zabilježeno nekoliko hiljada požara.

Dodatno, stručnjaci očekuju da će se ove ekstremno visoke temperature od blizu ili iznad 35°C nastaviti do juna, što dovodi do bržeg otapanja permafrosta, piše “Severe Weather Europe”.

Izgleda da bi temperatura od 38 stepeni Celzijusa, ako se ovi podaci službeno potvrde, a koja je izmjerena u Verhojansku, mogla biti najviša temperatura ikad izmjerena sjeverno od Arktičkog kruga. Raniji rekord za Verhojansk bio je 37,3, a zabilježen je 25. jula 1988.

Dugotrajno neuobičajeno toplo vrijeme u Sibiru alarmantan je znak, smatraju klimatski stručnjaci.

Površinske temperature u Sibiru bile su u maju 10 stepeni Celzijusa više od prosjeka pa je prošli mjesec u ovoj prostranoj ruskoj regiji bio najtopliji od kada su mjerenja započela 1979, pokazuju podaci “Copernicus Climate Change Service” (C3S) programa povezanog s Evropskom komisijom.

Iako se cijela Zemlja zagrijava, porast temperature ne događa se ravnomjerno po cijelom svijetu, prenosi CNN. Dalje se navodi da se zapadni Sibir izdvaja kao regija koja iskazuje snažniji trend viših temperatura i većih varijacija. Naučnici smatraju da se arktička regija prosječno zagrijava dvostruko brže od ostatka planeta, što je posljedica globalnog zagrijavanja, piše CNN.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve