Kineski predsjednik Si Đinping rekao je danas da Peking želi da radi na trgovinskom sporazumu sa SAD ali da se ne plaši da uzvrati u slučaju novih američkih sankcija.

Foto: REUTERS/Jason Lee/Pool

Naglašavajući pozitivan ton koji Kina ima posljednjih dana, Si je u razgovoru sa američkom poslovnom delegacijom u Pekingu rekao da njegova zemlja podržava trgovinske pregovore.

“Kao što smo uvijek govorili ne želimo da počnemo trgovinski rat, ali se ne plašimo. Kada je potrebno mi uzvraćamo ali radimo aktivno na tome da nemamo trgovinski rat”, rekao je Si.

On je dodao da Kina želi da radi na prvoj fazi sporazuma na osnovu “uzajamnog poštovanja i jednakosti”.

U delegaciji koja je učestvovala na Blumbergovom Novom ekonomskom forumu održanom u Pekingu ove nedjelje, su i bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer, bivši ministar finansija Hank Polson, bivši trgovinski predstavnik SAD Majk Froman i drugi zvaničnici.

Za vrijeme sastanka u Pekingu Si je ponovio toj grupi da je stav Kine da sporazum zahtijeva “uzajamno poštovanje i jednakost”.

List Vol strit džornal javio je juče da je glavni kineski pregovarač vicepremijer Liu He pozvao svoje američke kolege u Peking za dodatne razgovore nagovještavajući da ima nade za napredak.

Posljednje jačanje tenzija uslijedilo je kada je predsjednik SAD Donald Tramp uveo kaznene carine prošle godine na kineski izvoz u SAD u vrijednosti od više milijardi dolara, nastojeći da pojača pritisak na Kinu da uvede promjene u svoju trgovinsku i investicionu politiku.

Kina je uzvratila podizanjem svojih carina na uvoz američke robe. Poslije postepene eskalacije sankcija i zastoja u trgovinskim razgovorima ove godine, dvije strane rade na nečemu za šta kažu da će biti preliminarni sporazum, na osnovu koga će nastaviti da se bave kompleksnijim pitanjima.

Izgledi čak i za tu prvu fazu sporazuma su neizvjesni. Kina je saopštila da želi da američka strana obeća da će postepeno smanjiti carine, ali da nije sigurno da su Amerikanci na to spremni.

U međuvremenu Tramp je prihvatio da sačeka sa daljim povećanjem carina dok traju pregovori. Međutim, SAD i dalje treba da podignu carine na uvoz kineske robe u vrijednosti od 160 milijardi dolara i to idućeg mjeseca.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve