Senatori predstavili rezoluciju koja optužuje Bin Salmana za ubistvo Kašogija

Grupa republikanskih i demokratskih senatora napravila je prijedlog rezolucije u kojoj se navodi da je princ Mohammed Bin Salman saučesnik u ubistvu saudijskog novinara.

Šest američkih senatora iz različitih stranaka predstavili su prijedlog rezolucije prema kojem se saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman drži odgovornim za ubistvo novinara Jamala Khashoggija.

U prijedlogu se navodi da u Senatu “postoji visok stepen uvjerenja” da je Bin Salman “bio saučesnik u ubistvu”.

Ako prijedlog odobri Senat, to bi bila zvanična osuda princa za ubistvo novinara u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

“Ova rezolucija, bez dvosmislenosti, tvrdi da je princ prijestolonasljednik Saudijske Arabije bio saučesnik u ubistvu Khashoggija te da je bio destruktivna sila u regiji, ugrožavajući naše nacionalne sigurnosne interese na više frontova”, rekao je Lindsey Graham, republikanski senator i blizak saveznik američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Okrutnosti tokom rata u Jemenu

U srijedu je glavni tužilac u Istanbulu podnio naloge za hapšenje visokih savjetnika Bin Salmana i zamjenika šefa saudijske obavještajne službe, pod sumnjom da su planirali ubistvo saudijskog novinara.

Saudijska Arabija je saopštila da princ nije imao saznanja o ubistvu.

Nakon brojnih kontradiktornih objašnjenja, Rijad je priznao da je Khashoggi ubijen u konzulatu u Istanbulu, a njegovo tijelo raskomadano, kada je propao pokušaj uvjeravanja da se vrati u Saudijsku Arabiju.

U prijedlogu rezolucije takođe se navodi da je princ odgovoran za okrutnosti počinjene tokom rata u Jemenu, u koji je Saudijska Arabija ušla 2015. godine, s masivnom kampanjom vazdušnih napada.

Senatori su pozvali kraljevstvo da direktno pregovara s pobunjenicima da se završi rat u Jemenu.

‘Nula posto šansi’ da MBS nije umiješan

Prijedlog rezolucije takođe poziva Rijad da okonča blokadu koju je, zajedno sa tri druge zemlje, nametnuo Kataru u junu prošle godine te da traži politička rješenja u najgoroj diplomatskoj krizi koja je pogodila Vijeća za zaljevsku saradnju – GCC.

Grupa senatora zatražila je i puštanje blogera Raifa Badawija, aktiviste za ženska prava, i druge političke zatvorenike u Saudijskoj Arabiji.

U srijedu su neki senatori rekli da postoji “nula posto šansi” da princ nije bio umiješan u ubistvo Khahsoggija, nakon što su imali brifing s direktoricom Centralne obavještajne službe Ginom Haspel.

Prošle sedmice su američki državni sekretar Mike Pompeo i ministar odbrane James Mattis rekli senatorima da ne postoji čvrst dokaz da je princ odgovoran za ubistvo i pozvao ih da ne degradiraju odnose s Rijadom.

CIA je navodno procijenila da je Bin Salman naredio ubistvo.

‘Princ ima destabilizirajući utjecaj’

Komentirajući novi prijedlog rezolucije, Nabeel Khoury, bivši američki diplomata i zamjenik šefa misije u Jemenu, rekao je za Al Jazeeru da Senat počinje uviđati da princ ima destabilizirajući utjecaj.

“Trump je izgubio u debati s Kongresom o tome šta bi se trabalo uraditi oko ubistva Khashoggija i dok je s Mattisom i Pompeom raspravljao o značaju Saudijske Arabije, Kongres mu poručuje ‘niko to ne osporava, ono što mi osporavamo je smjer kojim ide saudijska politika pod princom Mohammedom'”, rekao je Khoury.

“Sada su povezali destabilizirajuće akcije koje je poduzeo MBS, počevši s Jemenom, zatim ubistvom Khashoggija, pa Katarom, čak i Libanom. Administracija će morati djelovati iza scene možda da pritisne Saudijsku Arabiju da krene prihvatljivim putem, ili će se ovo pogoršati. Na kraju, Kongres, kontrolira trošenje novca, pa bi mogao utjecati na administraciju Trumpa”, kazao je Khoury.

izvor: balkans.aljazeera.net

 

Komentari

avatar