Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

Senat SAD usvojio zakon o zaštiti istopolnih i međurasnih brakova

U anketi Galupa iz maja 2022, 71 odsto Amerikanaca je reklo da podržava istopolne brakove. Samo 27 odsto ih je podržalo kada je anketa prvi put sprovedena 1996. godine

Američki senatori izglasali su zakon koji štiti pravo na sklapanje istopolnih i međurasnih brakova, sa 61 glasom “za” i 36 “protiv”.

Za usvajanje zakona glasalo je i 12 republikanaca.

Iako je ovaj propis ljetos usvojen u Predstavničkom domu, o njemu će morati ponovo da se glasa zbog amandmana koje su podnijeli republikanci, a kojima se štite i vjerske slobode, prenosi Glas Amerike.

„Našoj zajednici je zaista potrebna pobjeda, prošli smo kroz mnogo toga. Kao gej osoba koja je udata, trenutno osećam olakšanje. Znam da je moja porodica bezbjedna“, rekla je Keli Robinson, nova predsjednica Kampanje za ljudska prava, koja se zalaže za LGBTQ pitanja.

Istopolni brakovi u SAD legalizovani su presudom Vrhovnog suda 2015. godine.

Međutim, pošto je Vrhovni sud u junu ukinuo federalnu zaštitu prava na abortus, a jedan od konzervativnih sudija Klarens Tomas nagovestio da treba preispitati i druge odluke zasnovane na pravu na privatnost, demokratska većina u Kongresu najavila je zakon kojim će zaštiti istopolne brakove – čak i u slučaju da Vrhovni sud ukine to pravo.

Međurasni brakovi bili su ilegalni u SAD do 1967, kada ih je takođe odobrio Vrhovni sud.

Ovaj zakon ne obavezuje sve savezne države da dozvole sklapanje istopolnih i međurasnih brakova, ali ih obavezuje da ih priznaju ako su sklopljeni u državama u kojima su legalni. Takođe, ovim zakonom ukida se propis iz 1996, kojim je brak definisan kao zajednica muškarca i žene.

„Ovaj zakon ujedinjuje Amerikance“, rekla je demokratska senatorka Tami Boldvin, koja je prva javno deklarisana gej osoba izabrana u Senat SAD.

Republikanski senator Majk Li rekao je tokom debate da je ovaj zakon nepotreban.

„Države ne poriču priznanje istopolnih brakova. I ne postoji ozbiljan rizik da neko izgubi priznanje“, rekao je on.

Republikanci su se fokusirali na to što se u zakonu ne pominje zaštita vjerskih sloboda. Međutim, republikanska senatorka Suzan Kolins rekla je da je zabrinutost zbog vjerskih sloboda lažan argument.

„Ovaj zakon bi jasno stavio do znanja da neprofitne vjerske organizacije i vjerske obrazovne institucije ne mogu biti primorane da učestvuju ili podržavaju brakove koji su suprotni njihovim vjerskim uvjerenjima“, rekla je ona.

U anketi Galupa iz maja 2022, 71 odsto Amerikanaca je reklo da podržava istopolne brakove. Samo 27 odsto ih je podržalo kada je anketa prvi put sprovedena 1996. godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve