Utorak, 21 Marta, 2023
Rubrika:

Šef diplomatije Ukrajine: Kijev će zapamtiti ko je bio na njegovoj strani

Kuleba je upozorio i da odlaganje isporuke oružja sa Zapada ''košta Ukrajince života'' i da ''kada je jedna isporuka odložena za samo dan, to znači da će na frontu neko izgubiti život''

Države koje su maltretirale Ukrajinu odgovaraće kada se rat završi, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba. Ukrajinski šef diplomatije izjavio je da će Kijev pri donošenju budućih odluka uzeti u obzir odluke svake države od momenta kada je Rusija počela invaziju, piše BBC.

Kuleba je upozorio i da odlaganje isporuke oružja sa Zapada „košta Ukrajince života“ i da „kada je jedna isporuka odložena za samo dan, to znači da će na frontu neko izgubiti život“.

On je objasnio da će države koje sada nisu podržale Ukrajinu i „maltretirale“ su Kijev tokom rata, „skupo platiti u budućnosti“.

Zapadne države snažno su se ujedinile u podršci Ukrajini, ali su mnoge države Afrike, Azije i Južne Amerike ostale po strani.

„Ako neko u svijetu misli da način na koji se neka država ponašala ili tretirala Ukrajinu u najmračnijem trenutku njene istorije neće biti uzet u obzir u izgradnji budućih odnosa, on jednostavno ne zna kako funkcioniše diplomatija“, rekao je Kuleba.

On se osvrnuo na borbe koje se vode oko ukrajinskog grada Bahmut i rekao da je od velike važnosti, jer bi njegovo osvajanje Rusiji značilo otvoren put ka drugim gradovima.

„Svaki rat se završava za pregovaračkim stolom. Moj cilj kao ministra spoljnih poslova je da osiguram da Ukrajina stigne do stola nakon odlučujućeg uspeha na bojnom polju“, izjavio je šef diplomatije.

Kuleba je objasnio da to znači izgradnju najjačih mogućih koalicija za podršku i saveza koji, kako navodi, u ovom trenutku ne uključuje poglavara Rimokatoličke crkve papu Franju.

„Duboko žalim što papa Franja nije našao za shodno da posjeti Ukrajinu od kada je rat počeo“, rekao je on.

U osvrtu na najavljenu posjetu Moskvi kineskog predsjednika Si Đinpinga, Kuleba je rekao da ne misli da je Peking „spreman da počne sa naoružavanjem Rusije“.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve