Ponedjeljak, 6 Februara, 2023
Rubrika:

Savjet EU dodao kršenje sankcija na listu krivičnih djela

EU je usvojila brojne restriktivne mjere zbog ruske agresije na Ukrajinu i, kako se ističe u saopštenju Savjeta, od ključnog je značaja da se te mjere sprovode u punoj mjeri

Savjet EU usvojio je danas odluku da se kršenje restriktivnih mjera doda na listu “krivičnih djela EU” uključenih u Ugovor o funkcionisanju EU.

EU je usvojila brojne restriktivne mjere zbog ruske agresije na Ukrajinu i, kako se ističe u saopštenju Savjeta, od ključnog je značaja da se te mjere sprovode u punoj mjeri.

Međutim, članice EU trenutno različito definišu kršenje restriktivnih mjera i kako ih treba kažnjavati.

“To može dovesti do različitih stepena sprovođenja sankcija i rizika od zaobilaženja mjera i potencijalno omogućiti sankcionisanim osobama da i dalje imaju pristup svojoj imovini i podržavaju režime protiv kojih su usmjerene sankcije EU”, navodi Savjet.

Češki ministar pravde Pavel Blažek rekao je da je EU odlučno odgovorila na rusku agresiju na Ukrajinu i usvojila sankcije koje ciljaju na ekonomiju Rusije i koje treba da toj zemlji osujete sposobnost da nastavi agresiju.

Ministar pravde Češke, zemlja koja trenutno predsjedava EU, rekao je da primjena sankcija zahtijeva zajednički napor i da odluka Savjeta treba da osigura zaustavljanje svakog pokušaja zaobilaženja sankcija.

Pošto je Savjet usvojio odluku o uključivanju kršenja restriktivnih mjera na listu “krivičnih djela” u EU, Evropska komisija će pripremiti predlog direktive sa minimalnim pravilima koja se tiču definisanja krivičnih djela i kazni za to djelo.

Taj predlog zatim treba da razmotre i usvoje Savjet i Evropski parlament.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve