Saudijci kupuju tehnologiju za balističke rakete od Kine?

Jeff Stacey, savjetnik za američku nacionalnu sigurnost, koji je radio u State Departmentu za vrijeme bivšeg predsjednika Baracka Obame, za Al Jazeeru kaže da su ti medijski navodi "značajni i alarmantni"

Saudijska Arabija znatno je ubrzala razvoj svog programa balističkih projektila naručivanjem tehnologije iz Kine, navode američki mediji.

Foto: Reuters

U priči objavljenoj u srijedu CNN navodi da je vlada Sjedinjenih Američkih Država dobila podatke o transferima tehnologije, ali da administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa nije podijelila znanje o tome s ključnim članovima Kongresa.

Jeff Stacey, savjetnik za američku nacionalnu sigurnost, koji je radio u State Departmentu za vrijeme bivšeg predsjednika Baracka Obame, za Al Jazeeru kaže da su ti medijski navodi “značajni i alarmantni”.

“Ključno je pitanje je li ova administracija, na bilo koji način, ne samo svjesna ovoga nego u dosluhu s ovim. Jesu li dio ovoga? Koliko su informacija, zapravo, dali Saudijcima? Koliko su oni odlučni gledati u drugu stranu?”, naveo je on.

Bijela kuća zaobilazi Kongres

Ta vijest objavljena je u vrijeme napetih odnosa Kongresa i Bijele kuće zbog veza sa Saudijskom Arabijom.

Grupa američkih senatora pokušava blokirati prodaju oružja Kraljevini, kao i Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Jordanu, nakon dvostranačkih kritika zbog ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija i uloge Saudijske Arabije u ratu u Jemenu.

U saopštenju je Ministarstvo vanjskih poslova Kine navelo da su Peking i Rijad “opsežni strateški partneri” i “održavaju prijateljsku saradnju u svim područjima, uključujući prodaju oružja”.

Iz State Departmenta objavili su da SAD ostaje posvećen “cilju uklanjanja svog oružja za masovno uništenje s Bliskog istoka”.

Još nema komentara iz Saudijske Arabije.

Fabrika zapadno od Rijada

Režim kontrole raketne tehnologije, nezvanični sporazum 35 država iz 1987, brani Saudijskoj Arabiji da kupuje balističke projektile od SAD-a i drugih; no, Kina nije potpisnica.

Bliskoistočna kraljevina decenijama kupuje kineske projektile, navode iz Inicijative za svjesnost o nuklearnoj prijetnji (NTI), grupe koja sarađuje s vladama na smanjenju ove prijetnje.

Izgleda da satelitski snimci, koje je prvobitno objavio Washington Post u januaru, pokazuju fabriku balističkih projektila u Al Dawadmiju, zapadno od saudijske prijestonice Rijada.

Tada su analitičari naveli da snimci pokazuju podudaranje s kineskom tehnologijom.

Komentari

avatar