Francuski satirični časopis Šarli Ebdo pozvao je građane na masovne proteste nakon jučerašnjeg ubistva nastavnika u predgrađu Pariza.

Časopis je pozvao Francuze da sjutra masovno dođu na čuveni Trg Republike u centru Pariza, kako bi prisustvovali protestu koji se organizuje u saradnji sa sindikatom prosvjete i grupama koje se boru za slobodu govora, piše RT.

Njihov poziv na protest odgovor je na ubistvo nastavnika istorije Samuela Patija, koje je predsjednik Francuske Emanuel Makron nazvao islamističkim terorističkim napadom.

Nastavniku je glavu odrubio osamnaestogodišnji mladić rođen u Moskvi, čečenskog porijekla, koji je u Francusku došao kao tražilac azila.

Učinio je to u znak osvete nakon njegovog predavanja o sekularizmu i kontroverzama u vezi sa objavljivanjem karikatura proroka Muhameda u satiričnom časopisu Šarli Ebdo.

Pati je, navodno, tražio od učenika koji su muslimani da napuste učionicu jer će pokazati neke karikature proroka Muhameda koje bi mogle da ih uvrijede, što je naljutilo neke roditelje.

Podsjećamo, kancelarije Šarli Ebdoa bile su meta terorističkog napada radikalnih islamista 2015. godine, nakon što je taj časopis reprintovao karikature na kojima je prikazan prorok Muhamed, koje su prvobitno objavljene u danskom listu Jilands posten 2012. godine.

Satirični magazin je početkom godine ponovo objavio neke od tih karikatura, povodom početka suđenja za napad 2015. godine.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve