Više od stotinu medijskih organizacija u Francuskoj zatražilo je od javnosti podršku za satirični magazin “Šarli ebdo”, koji je bio na meti džihadista 2015. godine, nakon što je osoblje ponovo dobilo prijetnje smrću.

foto Twitter/Charlie Hebdo

Magazin je početkom mjeseca ponovo objavio karikature proroka Muhameda povodom početka sudskog procesa protiv osumnjičenih za napad na kancelariju lista u Parizu.

Izdanje magazina je rasprodato u Francuskoj, ali je izazvalo osude u muslimanskim zemljama, a “Al Kaida” je u više navrata zaprijetila ponavljanjem masakra iz 2015. godine.

“Šarli ebdo” objavio je otvoreno pismo na prvoj strani svog izdanja u kojem osuđuje “nove totalitarne ideologije, koje ponekad tvrde da su inspirisane vjerskim tekstovima”.

U pismu se od javnosti traži da podrži magazin i da “neprijatelji slobode moraju shvatiti da smo svi, zajedno, njihovi najžešći protivnici, bez obzira na naše nesuglasice u mišljenju ili uvjerenjima”.

Prijetnje su objavljene u vrijeme kada je počelo suđenje grupi od 14 osumnjičenih saučesnika počinilaca masakra u kancelariji “Šarli Ebdo” i jevrejskom supermarketu u kojima je 17 osoba ubijeno.

U oružanom napadu braće Saida i Šerifa Kuašija ubijeno je 12 osoba, uključujući neke od najpoznatijih karikaturista 7. januara 2015. godine.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve