Senator Berni Sanders koji je najavio kandidaturu za predsjedničke izbore u SAD 2020. godine označio je vladu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua rasističkom i pozvao na promjenu politike prema Izraelu.

Foto: David Paul Morris/Bloomberg/Getty Images

Sanders je sinoć Netanjahuov pristup Palestincima označio kao “ugnjetavački”, najavivši da će njegova administracija, ako bude izabran, imati više osjećaja u odnosu prema Palestincima.

“Cilj mora biti da se ljudi približe, a ne samo da se podržava jedna zemlja koju sada predvodi – usuđujem se da kažem – rasistička vlada”, rekao je Sanders za Si-En-En (CNN).

Sanders je međutim objasnio da njegovi stavovi o premijeru Izraela na odražavaju osjećanja prema jevrejskoj državi u kojoj je proveo više mjeseci i jedno vrijeme radio u kibucu.

“Imam porodicu u Izraelu. Nisam protiv Izraela. Ali činjenica je da je Netanjahu desničarski političar za koga mislim da se prema Palestincima odnosi ekstremno nefer”, rekao je on.

U međuvremenu su izraelski zvaničnici izrazili zabrinutost što sve više članova Demokratske partije SAD koji su najavili kandidaturu za predsjedničke izbor obećavaju da će izmijeniti odluku predsjednika Trampa o povlačenju iz nuklearnog sporazuma s Iranom, navode izraelski mediji.

Izraelska vlada se oštro protivila sporazumu kada je potpisan 2015. godine.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve