Subota, 25 Juna, 2022
Rubrika:

Samit lidera EU u Briselu

Lideri Evropske unije razgovaraće i o novoj strategiji upravljanja odnosima sa Rusijom i kontroverzi oko novog mađarskog zakona kojim se zabranjuju LGBT reference u nastavnom materijalu

Lideri Evropske unije razgovaraće na dvodnevnom samitu koji počinje 24. juna u Briselu, između ostalog, i o novoj strategiji upravljanja odnosima sa Rusijom i kontroverzi oko novog mađarskog zakona kojim se zabranjuju LGBT reference u nastavnom materijalu.

Lideri EU razmotriće da li će tražiti samit sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u okviru nove strategije, što bi slijedilo samit američkog predsjednika Džoa Bajdena sa Putinom prošle nedjelje.

Izaslanici za Francusku i Njemačku iznijeli su u posljednjem trenutku predlog za održavanje samita sa Putinom kao mogući način za popravljanje veza za koje je blok rekao da su u „negativnoj spirali“.

Neke diplomate EU, međutim, rekle su da bi trebalo poboljšati odnose prije bilo kakvog samita sa ruskim liderom, a brojne države Unije – posebno u istočnoj Evropi – oprezne su u pogledu razgovora sa Kremljem.

EU i Rusija su na suprotnim stranama po nekoliko pitanja, među kojima su Ukrajina i Bjelorusija i stanje ljudskih prava. Takođe se međusobno optužuju za miješanje u izbore, širenje dezinformacija i ugrožavanje bezbjednosti i stabilnosti u istočnoj Evropi.

Lideri se nadaju da će se nadovezati na strateški dokument koji su ranije ovog mjeseca objavile Evropska komisija i diplomatska služba EU koja je upozorila na “negativnu spiralu” i “dalje slabljenje” veza.

Takođe se očekuje da će EU tokom samita objaviti detalje o ekonomskim sankcijama protiv Bjelorusije zbog preusmjeravanja komercijalnog leta za Minsk 23. maja radi hapšenja disidentnog novinara i njegove djevojke.

Rasprava o mađarskom LGBT zakonu vjerovatno će biti pokrenuta tokom prvog dana. Zakon je usvojen 15. juna i uskoro bi trebalo da stupi na snagu.

Predloženim zakonskim izmjenama zabranjeno je „pokazivanje i promocija homoseksualnosti“ među mlađima od 18 godina. Zabrana se odnosi na diskusije i širenje informacija u školama za koje vlasti smatraju da promovišu homoseksualnost i promjenu pola.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je 23. juna da zakon “jasno diskriminiše ljude na osnovu njihove seksualne orijentacije” i dodala da izvršna vlast EU razmatra pravnu akciju jer zakon krši osnovne vrednosti bloka.

Više od polovine zemalja EU, uključujući Njemačku, Francusku, Italiju i Španiju, potpisale su zajedničku deklaraciju kojom su izrazile “ozbiljnu zabrinutost” zbog zakona i pozivale Komisiju da djeluje.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji bi mogao naići na hladan prijem na samitu, branio je zakon rekavši da štiti prava djece, garantuje prava roditelja i da se ne odnosi na prava seksualne orijentacije starijih od 18 godina.

„Ne sadrži nikakve diskriminatorne elemente“, rekao je konzervativni lider 23. juna.

Turska se takođe nalazi na dnevnom redu lidera EU. Evropska komisija postavlja predlog da se Ankari u naredne tri godine obezbijedi 3,5 milijarde eura kao dio većeg paketa podrške zemljama domaćinima izbjeglica iz sirijskog građanskog rata.

Dodatno finansiranje vidi se kao podsticaj za Tursku da se drži napora usmjerenih na rješavanje sporova sa Grčkom i zaustavljanje istraživanja gasa u vodama oko Kipra.

U znak geopolitičkog dometa samita, planirano je da generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš prisustvuje prvog dana produženom radnom ručku prije nego što se lideri EU pozabave nizom spoljnih poslova koji su im na dnevnom redu.

Najnovije

Sjutra promjenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima

Vrijeme sjutra - promjenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima, tokom dana ponegdje ima uslova za prolaznu kišu ili pljusak i grmljavinu, a lokalno je...

Bajden o zabrani abortusa: Tragična vijest, zdravlje i životi žena su ugroženi

Američki predsjednik Džo Bajden obratio se iz Bijele kuće da bi komentarisao odluku Vrhovnog suda koji je danas poništio presudu staru 50 godina koja...

Zatvara se saobraćaj u nekoliko ulica glavnog grada

Zatvara se i dalje saobraćaj za sve vrste motornih vozila na dijelu podgoričke Zmaj Jovine ulice, od raskrsnice sa ulicom Veljka Vlahovića do raskrsnice...

Nakon medijskog obraćanja Hrkalović: Ukinuto rešenje kojim joj je ukinut kućni pritvor

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje kojim je bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Srbije Dijani Hrkalović nedavno ukinut kućni pritvor uz elektronski nadzor, i...

Gradnja sale u OŠ Lovćenski partizanski odred očekuje se naredne godine

Ministar prosvjete, Miomir Vojinović održao je sastanak sa gradonačelnikom Prijestonice Cetinje Nikolom Đuraškovićem, direktorom Direkcije za imovinu i zaštitu imovinsko pravnih interesa Prijestonice Cetinje Vukom Latkovićem, sekretarkom Sekretarijata za...

Najčitanije

Povezano

Đurović: Ako ne iskoristimo ovu šansu za članstov u EU doći ćemo u nezavidan položaj

Geopolitička dešavanja okrenula su građane Evropske unije (EU) od evroskeptika u pravcu da podržavaju proširenje što je dobar signal za nas, ali je jasno...

Decenija pregovora sa EU: Pokrenuli smo reforme ali nemamo kredibilne institucije

Za deset godina dugih i zamornih pregovora o članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji (EU) pokrenuti su brojni reformski procesi u zemlji, ali, kako...

Podrška EU od ključnog značaja za nastavak gradnje autoputa

Politička i finansijska podrška Evropske unije za Crnu Goru su od ključnog značaja, prije svega zbog nastavka izgradnje autoputa Bar-Boljare, čime bi podrška koju...

Vujović: Vlast kao apsolutni prioritet mora da tretira reforme neophodne za nastavak pregovora i članstvo u EU

Najnoviji predstavljeni Izvještaj Evropskog Parlamenta o Crnoj Gori jasno ukazuje da crnogorska vlast kao apsolutni prioritet mora da tretira reforme neophodne za nastavak pregovora...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve