Utorak, 21 Septembra, 2021
Rubrika:

Samit lidera EU u Briselu

Lideri Evropske unije razgovaraće i o novoj strategiji upravljanja odnosima sa Rusijom i kontroverzi oko novog mađarskog zakona kojim se zabranjuju LGBT reference u nastavnom materijalu

Lideri Evropske unije razgovaraće na dvodnevnom samitu koji počinje 24. juna u Briselu, između ostalog, i o novoj strategiji upravljanja odnosima sa Rusijom i kontroverzi oko novog mađarskog zakona kojim se zabranjuju LGBT reference u nastavnom materijalu.

Lideri EU razmotriće da li će tražiti samit sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u okviru nove strategije, što bi slijedilo samit američkog predsjednika Džoa Bajdena sa Putinom prošle nedjelje.

Izaslanici za Francusku i Njemačku iznijeli su u posljednjem trenutku predlog za održavanje samita sa Putinom kao mogući način za popravljanje veza za koje je blok rekao da su u „negativnoj spirali“.

Neke diplomate EU, međutim, rekle su da bi trebalo poboljšati odnose prije bilo kakvog samita sa ruskim liderom, a brojne države Unije – posebno u istočnoj Evropi – oprezne su u pogledu razgovora sa Kremljem.

EU i Rusija su na suprotnim stranama po nekoliko pitanja, među kojima su Ukrajina i Bjelorusija i stanje ljudskih prava. Takođe se međusobno optužuju za miješanje u izbore, širenje dezinformacija i ugrožavanje bezbjednosti i stabilnosti u istočnoj Evropi.

Lideri se nadaju da će se nadovezati na strateški dokument koji su ranije ovog mjeseca objavile Evropska komisija i diplomatska služba EU koja je upozorila na “negativnu spiralu” i “dalje slabljenje” veza.

Takođe se očekuje da će EU tokom samita objaviti detalje o ekonomskim sankcijama protiv Bjelorusije zbog preusmjeravanja komercijalnog leta za Minsk 23. maja radi hapšenja disidentnog novinara i njegove djevojke.

Rasprava o mađarskom LGBT zakonu vjerovatno će biti pokrenuta tokom prvog dana. Zakon je usvojen 15. juna i uskoro bi trebalo da stupi na snagu.

Predloženim zakonskim izmjenama zabranjeno je „pokazivanje i promocija homoseksualnosti“ među mlađima od 18 godina. Zabrana se odnosi na diskusije i širenje informacija u školama za koje vlasti smatraju da promovišu homoseksualnost i promjenu pola.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je 23. juna da zakon “jasno diskriminiše ljude na osnovu njihove seksualne orijentacije” i dodala da izvršna vlast EU razmatra pravnu akciju jer zakon krši osnovne vrednosti bloka.

Više od polovine zemalja EU, uključujući Njemačku, Francusku, Italiju i Španiju, potpisale su zajedničku deklaraciju kojom su izrazile “ozbiljnu zabrinutost” zbog zakona i pozivale Komisiju da djeluje.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji bi mogao naići na hladan prijem na samitu, branio je zakon rekavši da štiti prava djece, garantuje prava roditelja i da se ne odnosi na prava seksualne orijentacije starijih od 18 godina.

„Ne sadrži nikakve diskriminatorne elemente“, rekao je konzervativni lider 23. juna.

Turska se takođe nalazi na dnevnom redu lidera EU. Evropska komisija postavlja predlog da se Ankari u naredne tri godine obezbijedi 3,5 milijarde eura kao dio većeg paketa podrške zemljama domaćinima izbjeglica iz sirijskog građanskog rata.

Dodatno finansiranje vidi se kao podsticaj za Tursku da se drži napora usmjerenih na rješavanje sporova sa Grčkom i zaustavljanje istraživanja gasa u vodama oko Kipra.

U znak geopolitičkog dometa samita, planirano je da generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš prisustvuje prvog dana produženom radnom ručku prije nego što se lideri EU pozabave nizom spoljnih poslova koji su im na dnevnom redu.

Najnovije

Samit EU – Zapadni Balkan 5. i 6. oktobra u Sloveniji

Samit EU – Zapadni Balkan biće održan 5. i 6. oktobra u Sloveniji na Brdu pri Kranju, saopšteno je iz Savjeta Evropske unije. Domaćin Samita...

Kurti s ambasadorima Kvinte: Odluka o tablicama nije provokacija

Odluka Vlade Kosova da vlasnici vozila sa srpskim registracijama, moraju da uzimaju probne tablice, nije bila provokacija, kazao je premijer Kosova Aljbin Kurti tokom...

Đeljošaj: Vlada u kojoj nema predstavnika manjina je bez legitimiteta

Svaka Vlada u kojoj nema predstavnika manjina nema legitimitet, kazao je za Novu M lider albanske alternative Nik Đeljošaj. On je istakao da da...

Medojević: Đukanović i Radulović na zasijedanju UN u Njujorku, džaba smo krečili

Kakva divna idila između Vlade i Đukanovića, saopštio je lider PZP-a Nebojša Medojević. "Zajednički nastup na sjednici UN! Đukanović i njegov ministar Radulović! Đukanović nije...

Radulović o Non-paperu: Neprihvatljivo objavljivanje službene prepiske s potpisom, dokument baziran na činjenicama

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović reagovao je povodom današnjeg teksta koji je objavila Pobjeda o Non-paper dokumentu MVP. Kako navodi Radulović, autor teksta je pokušao...

Najčitanije

Povezano

Kurti: Oduzimamo sve nevažeće tablice, bez obzira na nacionalnost vlasnika

Kosovski premijer Aljbin Kurti (Albin Kurti) je izjavio da zvanična Priština nije željela da uspostavi recipročne mjere Srbiji o registarskim tablicama, ali da nije...

Kordić sa predstavnicima Senata Francuske: Mjesto Crne Gore je u EU

Raduju entuzijazam i zajednička volja svih državnih struktura na putu ka EU i u tom pravcu možete računati na nastavak podrške Francuske pregovaračkom procesu...

Pešić: CG ostaje posvećena transatlanskim vrijednostima

Nepredvidivost savremenih prijetnji potvrđuje važnost jedinstva svih saveznica NATO u nastojanjima da pruže pravovremen i adekvatan odgovor, bez obzira na prirodu i pravac djelovanja...

Obnovljeno članstvo u još 11 radnih grupa za pregovore: Nova energija za pristupanje Evropskoj uniji

Obnovljenim članstvom u još 11 radnih grupa za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, unosimo novu energiju i snažimo naše...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve