Bivši italijanski ministar unutrašnih poslova Mateo Salvini obećao je pred desetinama hiljada pristalica da će se njegova Liga vratiti u vladu.

Mateo Salvini sa pristalicama na skupu “Lige”, Pontida, Italija/Reuters

U svom poznatom euroskeptičnom stilu upozorio evropske saveznike na slabom francuskom, njemačkom i engleskom da italijanski narod nije ničiji sluga.

“Nikada neću odustati jer naša zemlja očekuje sve. Dajem riječ onima koji su mislili da sam umoran i da mi je potrebna pauza da ću raditi više nego ranije”, rekao je Salvini na godišnjem skupu desničarske Lige u gradu Pontida u Lombardiji.

“Više volim da sada prepustim sedam ministarskih mjesta izdajnicima jer ćemo ih za nekoliko mjeseci ponovo osvojiti interesom i transparentnošću”, rekao je Salvini.

Dok je Salvini smanjio svoje često vatrene tonovi, pozivajući pristalice da budu strpljivi i pristojni u političkim raspravama, govornici koji su se na bini pojavili prije njega govorili su o revoluciji i otporu.

Salvinijeve pristalice očigledno nisu obeshrabrene nakon njegovog pogrešnog političkog proračuna zbog kojeg njegova stranka više nije u vladi, pa su nosili brojne transparenta kojima su tražili izbore, kao i šalove sa natpisom “Salvini zauvijek” i majice s parolom “Salvini premijer”.

Ovogodišnje okupljanje ima dodatni značaj jer Salvini pokušava da uspostavi svoju bazu kao opoziciju novoj vladajućoj koaliciji koju čine pokret Pet zvijezda i Demokratska stranka.

Anketa objavljena u finansijskom dnevniku Sole-24 Ore pokazuje da je, uprkos Salvinijevim pogrešnim političkim koracima, Liga i dalje najjača partija u Italiji sa podrškom od 34 odsto.

Italijanska koaliciona vlada koju su činili između Salvinijeva desničarska Liga i pokret 5 zvezdica raspala se prošlog mjeseca, kada je Salvini iznenada “proglasio mrtvom” i raspisao izbore.

Komentari

avatar