Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
Rubrika:

Sada i zvanično: Netanjahu postao premijer s najdužim stažom u Izraelu

Netanjahu predvodi zemlju 13 godina i 128 dana (4.876 dana), dan duže od Ben-Guriona. Bio je premijer od 1996. do 1999. i ponovo neprekidno od 2009. godine

Benjamin Netanjahu postao je premijer sa najdužim stažom u Izraelu, premašivši rekord oca nacije Davida Ben-Guriona poslije 56 godina.

Benjamin Netanjahu

Netanjahu predvodi zemlju 13 godina i 128 dana (4.876 dana), dan duže od Ben-Guriona. Bio je premijer od 1996. do 1999. i ponovo neprekidno od 2009. godine.

Kada je prvi put pobijedio na izborima postao je najmlađi izraelski premijer sa 46 godina. Takođe je i prvi izraelski lider rođen nakon stvaranja države Izrael 1948. godine.

Netanjahuova najnovija pobjeda na izborima u aprilu ove godine pretvorila se u neuspjeh jer mu nije pošlo za rukom da formira vladajuću koaliciju.

Taj zadatak povjerio mu je predsjednik Izraela Ruven Rivlin jer je izgledalo da za to ima najviše šansi, imajući u vidu veći broj poslanika koje su osvojile desničarske i vjerske partije.

Netanjahu se odlučio na nove izbore 17. septembra, prije saslušanja u oktobru, poslije čega bi mogao biti optužen za korupciju.

On, međutim, tvrdi da nije ništa loše učinio i da je slučaj protiv njega politički motivisan.

Mnoge njegove pristalice smatraju da dobro rukovodi malom zemljom u nestabilnom regionu i da je zaslužan za diplomatske preokrete i ekonomski rast.

Kritičari navode da je demonizovao političke protivnike i arapsku manjinu svojim populizmom i da je često stavljao lične ambicije prije nacionalnog interesa.

Ovaj lider konzervativne partije Likud ima reputaciju čvrstorukša u odnosu na izraelsko-palestinski mirovni proces.

Iako je djelimično povukao izraelske snage iz Hebrona na okupiranoj Zapadnoj obali 1998. godine i predao veći dio tog grada Palestinskoj upravi on se protivi formuli “predaji zemlje za mir”.

Netanjahu sada obećava da neće biti više evakuacije jevrejskih naseljnika ni jevrejskih naselja pod njegovom vladavinom, a ni Palestinci neće imati državu u punom smislu.

Od posljednjih pregovora sa palestinskim rukovodstvom Netanjahu je nastojao i uspio da potisne na margine pitanje izraelske okupacije palestinskih teritorija. U toj strategiji zdušno mu je pomagao predsjednik SAD Donald Tramp.

Takođe je uspio da uspostavi savezništva i ojača veze s arapskim zemljama naglašavajući da imaju zajedničkog neprijatelja, Iran.

Netanjahu će se sada ipak suočiti sa jakim izazovom političkih protivnika koji teže da ga smijene na predstojećim izborima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve