Utorak, 26 Septembra, 2023
Rubrika:

SAD sankcionisale grupu povezanu sa Rusijom zbog destabilizacije Moldavije

Kancelarija za kontrolu inostrane imovine odredila je sedam članova grupe povezane sa sankcionisanim moldavskim oligarhom Ilanom Šorom, koji je trenutno u egzilu u Izraelu, kao i liderom moldavske proruske partije Šor

Sjedinjene Američke Države su sankcionisale grupu osoba povezanih sa ruskim obavještajnim službama, zbog njihove uloge u navodnoj pomoći Kremlju da destabilizuje vladu Moldavije kroz proteste u glavnom gradu te zemlje ranije ove godine, javlja AP.

Kancelarija za kontrolu inostrane imovine odredila je sedam članova grupe povezane sa sankcionisanim moldavskim oligarhom Ilanom Šorom, koji je trenutno u egzilu u Izraelu, kao i liderom moldavske proruske partije Šor.

Stranka Šor podržava grupu koja sebe naziva Pokret za narod, koja je organizovala antivladin protest u glavnom gradu Moldavije ranije ove godine.

Demonstranti su zahtijevali da prozapadna vlada zemlje u potpunosti subvencioniše zimske račune za struju i da „zemlju ne uvlači u rat“.

Moldavska policija je u martu saopštila da je osujetila zavjeru grupe glumaca koju podržava Rusija, koji su bili obučeni da izazovu masovne nemire tokom protesta.

Zamjenik američkog ministra finansija Brajan E. Nelson rekao je da današnje sankcije „bacaju svetlo na tekuće tajne napore Rusije da destabilizuje demokratske nacije“.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve