Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
Rubrika:

SAD pozvale Iran na nastavak pregovora o nuklearnom programu

SAD su napustile sporazum za vrijeme predsjednika Donalda Trampa

Američke vlasti pozvale su novog iranskog predsjednika Ebrahima Raisija da što je prije moguće nastavi pregovore o iranskom nuklearnom programu koji su prekinuti prije nekoliko nedjelja.

„Za nas je to hitan prioritet. Taj proces ne može da se nastavi u nedogled“, izjavio je portparol američke diplomatije Ned Prajs i dodao da poziva Iran da se vrati za pregovarački sto.

Prema njegovim riječima, poruka SAD novom predsjedniku Irana je ista poruka upućena njegovom prethodniku Hasanu Rohaniju.

„Nadamo se da će Iran iskoristi priliku za pronalaženje diplomatskog rješenja“, rekao je Prajs.

Novi predsjednik Irana, koji je položio zakletvu u parlamentu kao osmi predsjednik Islamske Republike, izjavio je da podržava svaki diplomatski napor koji omogućava ukidanje američkih sankcija uvedenih njegovoj zemlji, a koje podrivaju ekonomiju.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u Beču u julu 2015. godine Iran i „grupa 5 plus 1“, koju je činilo pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Njemačka, kao potpisnica u ime Evropske unije.

Velika Britanija, Kina, Njemačka, Francuska, Rusija i Iran započele su u aprilu u Beču sastanke, uz indirektno učešće SAD, kako bi pokušale da ožive sporazum. SAD su napustile sporazum za vrijeme predsjednika Donalda Trampa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve