Američka vojska objavila je u petak video koji pokazuje da iranska revolucionarna garda uklanja neeksplodiranu minu iz jednog od naftnih tankera u Omanskom zalivu nekoliko sati nakon prve eksplozije. Teheran je opovrgnuo umiješanost, optužujući SAD za vođenje “iranofobne kampanje”.

Foto: AP/ISNA

Centralna komanda SAD-a objavila je video za koji tvrde da pokazuje posadu s iranskog patrolnog broda kako uklanja neeksplodiranu morsku minu s jednog od tankera koji je napadnut u utorak, prenosi Klix.

“Procjena SAD-a je da je Islamska Republika Iran odgovorna za napade”, izjavio je novinarima američki državni sekretar Mike Pompeo.

Američka mornarica je požurila pomoći uništenim brodovima u Omanskom zalivu, uz obalu Irana, uključujući i onaj koji je u četvrtak zapaljen eksplozijom.

Japanski vlasnik napadnutog tankera kazao je da su članovi posade vidjeli “leteće objekte” prije eksplozije. Direktor brodara “Kokuka Sangyo” Yutaka Katada kazao je na konferenciji za novinare u Tokiju da je tanker Kokuka Courageous sa 25.000 tona metanola dva puta napadnut, no opovrgnuo je da je pogođen torpedom.

Katada je kazao da su na tankeru bile dvije eksplozije u razmaku od nekoliko sati, a posada je uočila leteći objekt prije druge eksplozije.

Posade su spašene nakon napada na dva tankera, japanski i norveški.

Iran je ranije objavio da “kategorično” odbacuje “neutemeljene tvrdnje” koje je iznio američki državni sekretar Mike Pompeo da je Iran odgovoran za te napade.

Iranci su u petak saopštili da su odgovorni za održavanje sigurnosti na tom području, poručujući da je okrivljavanje Irana za napade na dva tankera u Omanskom zalivu zabrinjavajuće, prenio je iranski državni radio.

“Zaduženi smo za održavanje sigurnosti i spasili smo posadu od napada u najkraćem mogućem periodu. Optužbe američkog državnog sekretara Pompea su zabrinjavajuće”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Abas Musavi.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve