SAD odlažu dio carina Kini do polovine decembra

Ovaj potez Vašingtona je smanjio zabrinutost na tržištima da će zaoštravanje trgovinskog rata usporiti globalni ekonomski rast, nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp najavio 1. avgusta da će od 1. septembra uvesti nove carine od 10 odsto na kineski uvoz vrijedan 300 milijardi dolara

Vašington je odložio primjenu novih carina od 10 odsto na uvoz pojedinih kineskih proizvoda, uključujući mobilne telefone, laptope i video-igre do 15. decembra, saopšteno je iz Kancelarije predstavnika SAD za trgovinu.

Foto: Mark Ralston/AFP/Getty Images

Zbog toga je vrijednost akcija na berzama koje padaju drugi dana za redom, skočila popodne za skoro dva odsto, a “Epla” čak za pet procenata.

Ovaj potez Vašingtona je smanjio zabrinutost na tržištima da će zaoštravanje trgovinskog rata usporiti globalni ekonomski rast, nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp najavio 1. avgusta da će od 1. septembra uvesti nove carine od 10 odsto na kineski uvoz vrijedan 300 milijardi dolara.

On je optužio Kinu za “manipulaciju valutama” i nepoštenu trgovinsku praksu, koja pogađa američke farmere i kompanije.

Stručnjaci smatraju da ovaj predah, međutim, neće dovesti do trgovinskg sporazua. “No, možda ćemo vidjeti male ustupke na obe strane,” kaže za Rojters Tom Plamb (Plumb), direktor sektora za ulaganja u “Plumb Funds”.

Komentari

avatar