Četvrtak, 1 Juna, 2023
Rubrika:

SAD odbile vizu iranskom ministru, neće prisustvovati sastanku u UN

Prema "sporazumu o sedištu UN" iz 1947. godine, od SAD se traži da stranim diplomatama omoguće pristup Ujedinjenim nacijama, ali Vašington kaže da može da uskrati vize iz razloga "bezbjednosti, terorizma i spoljne politike"

SAD su odbile vizu ministru spoljnih poslova Irana Mohamadu Džavadu Zarifu tako da u četvrtak neće moći da prisustvuje sastanku Saveta bezbjednosti UN u Njujorku.

Informaciju je saopštio jedan američki zvaničnik.

Prema “sporazumu o sedištu UN” iz 1947. godine, od SAD se traži da stranim diplomatama omoguće pristup Ujedinjenim nacijama, ali Vašington kaže da može da uskrati vize iz razloga “bezbjednosti, terorizma i spoljne politike”.

Američki Stejt department odbio je da komentariše te navode, prenosi Rojters

Misija Irana pri Ujedinjenim nacijama izjavila je: “Vidjeli smo medijske izvještaje, ali nismo dobili nikakvu zvaničnu informaciju ni od UN ni od Sjedinjenih Država u vezi s vizom ministra inostranih poslova Zarifa.”

Sastanak Savjeta bezbjednosti i Zarifovo putovanje planirani su prije najnovijeg rasplamsavanja tenzija izmedu Vašingtona i Teherana posle ubistva iranskog komandanta Kasima Sulejmanija.

Kako se navodi, sastanak Savjeta bezbjednosti dao bi Zarifu svjetsku pažnju da javno kritikuje SAD zbog ubistva Sulejmanija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve