Američke vlasti podigle su optužnicu protiv 53 zdravstvena radnika, uključujući 31 ljekara, zbog uloge u ilegalnom prepisivanju opioida i drugih opasnih ljekova, ponekad u zamjenu za seksualne usluge.

Foto: George Frey/Reuters

Federalni zvaničnici su na konferenciji za novinare u Cincinnatiju, u Ohiu, naveli da njihova istraga nije završena.

Američki ljekari, farmaceuti i drugi medicinski radnici su optuženi da su ilegalno prepisivali milione pilula koje sadrže opioide i druge štetne ljekove, prenosi Glas Amerike.

Vlasti su identifikovale 350 nedozvoljenih recepata kojima je prepisano 32 miliona pilula.

Kriza sa opioidima

Gotovo svi ilegalni recepti za lijekove poput fentanila i oksikodona su izdati u pet država: Alabami, Kentuckyju, Ohiu, Tennesseeju i Zapadnoj Virdžiniji.

Slučajevi obuhvataju jednog ljekara u Daytonu u Ohiju, koji je navodno prepisao 1.750.000 lijekova tokom perioda od dvije godine, i drugog u Alabami, koji je navodno dozvoljavao ženama, s kojima je imao seksualne odnose, da koriste lijekove u njegovoj kući.

Više od 42.000 Amerikanaca je umrlo od pretjerane doze opioida 2016. i taj broj raste. Predsjednik SAD-a Donald Trump je proglasio krizu sa opioidima vanrednom situacijom u zdravstvu i 2018. objavio svoju inicijativu za obustavu zloupotrebe opioida sa ciljem borbe protiv počinilaca koji su doveli do te krize.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve