Srijeda, 31 Maja, 2023
Rubrika:

SAD: Komisija FDA tijesnom većinom podržala Merckov lijek za COVID-19

Komisija Uprave za hranu i lijekove (FDA) izglasala je sa 13 prema 10 glasova da su prednosti antivirusnog lijeka veće od rizika, uključujući potencijalne urođene mane ako se koriste tokom trudnoće

Panel američkih zdravstvenih savjetnika je tijesnom većinom podržao pažljivo praćenu pilulu protiv COVID-19 kompanije Merck, otvarajući time put za vjerovatno odobrenje prvog lijeka koji bi Amerikanci mogli da uzimaju kod kuće za liječenje korona virusa, prenosi AP.

Komisija Uprave za hranu i lijekove (FDA) izglasala je sa 13 prema 10 glasova da su prednosti antivirusnog lijeka veće od rizika, uključujući potencijalne urođene mane ako se koriste tokom trudnoće.

„Ovo vidim kao nevjerovatno tešku odluku sa mnogo više pitanja nego odgovora“, rekao je predsjednik panela dr Linsey Baden sa Harvard Medical School. Rekao je da će FDA morati pažljivo da prilagodi upotrebu lijeka pacijentima koji imaju najviše koristi.

Preporuka je objavljena poslije višečasovne debate o umjerenim prednostima ovog lijeka i potencijalnim problemima koji se odnose na njegovu bezbjednost. Stručnjaci koji su podržali lijek naglašavaju da ne treba da ga uzimaju trudnice, i pozvali su FDA da preporuči dodatne mjere predostrožnosti prije prepisivanja lijeka, što obuhvata i testiranje na trudnoću.

Komisija je posebno podržala davanje lijeka odraslim osobama sa blažim oblicima COVID-19, kojima prijeti povećani rizik, među kojima su stariji građani, i ljudi koji boluju od stanja kao što su gojaznost ili astma. Većina stručnjaka takođe je rekla da lijek ne treba da se koristi kod vakcinisanih pacijenata, koji nisu bili dio studije i za koje se ne vjeruje da mogu da imaju koristi od leka.

FDA nema obavezu da poštuje preporuku komisije i očekuje se da će donijeti svoju samostalnu odluku do kraja godine. Merckova pilula je već dozvoljena u Britaniji.

Lijek bi mogao bi da pruži potrebno oružje protiv virusa u vrijeme kada hladnije vrijeme i provođenje vremena u zatvorenom prostoru dovodi do povećanog broja slučajeva, a američki zvaničnici se spremaju za dolazak nove varijante virusa – omikron.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve