Petak, 9 Decembra, 2022
Rubrika:

SAD iznijele plan za raspodjelu vakcina, BiH i Kosovo dobijaju dio doza

Administracija predsjednika SAD Džoa Bajdena saopštila je u ponedjeljak da će većina doza biti podijeljena kroz međunarodni program distribucije vakcina Kovaks, čime će se ispuniti obećanje Bajdena da će podijeliti 80 miliona doza vakcina proizvedenih u SAD sa zemljama širom svijeta

Bijela kuća saopštila je plan za raspodjelu 55 miliona vakcina protiv korona virusa u inostranstvu, gdje će većina doza biti upućena zemljama u Latinskoj Americi, Karibima, Aziji i Africi, a vakcine će dobiti i BiH i Kosovo, prenio je Glas Amerike.

Administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena saopštila je u ponedjeljak da će većina doza biti podijeljena kroz međunarodni program distribucije vakcina Kovaks, čime će se ispuniti obećanje Bajdena da će podijeliti 80 miliona doza vakcina proizvedenih u SAD sa zemljama širom svijeta, piše Glas Amerike.

Bajden je nedavno iznio planove za slanje prvih 25 miliona doza vakcina. U ponedjeljak, Bijela kuća je predstavila plan za 55 preostalih miliona doza, uključujući 14 miliona za Latinsku Ameriku i Karibe, 16 miliona za Aziju i oko deset miliona za Afriku.

Dodatnih 14 miliona doza podijeliće se na osnovu „regionalnih prioriteta“, a među „zemljama koje će ih dobiti su BiH i Kosovo, kao i Kolumbija, Haiti, Avganistan, Irak, Ukrajina, Južna Afrika, Zapadna obala i Gaza“.

SAD su već počele da dostavljaju vakcine Tajvanu, Meksiku, Kanadi i Južnoj Koreji.

„Imamo dovoljno zaliha da možemo da pošaljemo 80 miliona doza. Naš najveći izazov je logistika, činjenica da ne postoji priručnik kako se ovo radi a postoje izazovi koji se odnose na dostavljanje doza svakoj zemlji“, izjavila je portparolka Bijele kuće Džen Psaki.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve