Srijeda, 27 Oktobra, 2021
Rubrika:

SAD i druge zemlje optužile Kinu za angažovanje kriminalnih hakerskih grupa

Među tim aktivnostima su operacije ucjenjivanja privatnih kompanija, koje su prinuđene da plaćaju milione dolara otkupa kako bi povratile pristup svojim podacima, navode američki zvaničnici.

Sjedinjene Države i druge zemlje optužile su kinesko Ministarstvo za državnu bezbjednost da je angažovalo i plaćalo kriminalne hakerske grupe da sprovode nedozvoljene globalne sajber operacije.

Među tim aktivnostima su operacije ucjenjivanja privatnih kompanija, koje su prinuđene da plaćaju milione dolara otkupa kako bi povratile pristup svojim podacima, navode američki zvaničnici.

SAD su, zajedno sa NATO, Evropskom unijom, Britanijom, Japanom, Kanadom, Australijom i Novim Zelandom u ponedjeljak direktno optužile Kinu za sajber napad u martu, koji je uticao na desetine hiljada organizacija preko servera Majkrosoft Eksčejndž (Microsoft Exchange).

U pitanju je vrsta hakovanja kada proizvodjači softvera znaju da postoji nedostatak u njihovom softveru ali još nisu uspjeli da ga otklone.

“Američka vlada je izrazila zabrinutost povodom ovog incidenta ali i kineskih širih, zloćudnih sajber aktivnosti, visokim zvaničnicima kineske vlade i jasno stavila na znanje da ovi potezi ugrožavaju bezbjednost i stabilnost u sajber prostoru”, rekao je novinarima visoki zvaničnik administracije u razgovoru u nedjelju uveče, uoči zvaničnog saopštenja.

Saznanje da kineska civilna obavještajna agencija angažuje hakere je za nas bilo “veoma iznenađujuće i otrežnjujuće”, izjavio je zvaničnik. Takođe je značajno što državno ministarstvo bezbjednosti koristi te hakere da bi “sprovodili nedozvoljene sajber operacije na globalnom nivou, uključujući i neke od kojih stiču ličnu dobit”, dodao je.

Kina stalno demantuje da je umješana u takve aktivnosti.

Lu Kang, portparol ministarstva spoljnih poslova, sredinom marta je odgovarao na pitanje o tvrdnjama četiri privatne bezbjednosne firme koje istražuju takozvane “rensomver” napade, a koje su okrivile jednu hakersku grupu iz Kine za sofisticirane upade u njihove mreže.

Lu je odgovorio da bi Peking ozbiljno shvatio te tvrdnje ukoliko bi se iznijeli pouzdani dokazi, ali da nema vremena da odgovara na “glasine i spekulacije.”

Detalji koji su u ponedjeljak ujutru objavljeni u Vašingtonu i drugim glavnim gradovima vide se kao pokušaj da se kineskoj vladi pruže detalji koje je tražila.

Nacionalna bezbjednosna agencija, Agencija za sajber bezbjednost i infrastrukturu i Federalni istražni biro su u zajedničkom saopštenju naveli da su “primjetili sve sofisticiranije sajber aktivnosti koje se odvijaju pod pokroviteljstvom kineske vlade, a meta su im američke političke, ekonomske, vojne i obrazovne organizacije i pojedinci, kao i kritična infrastruktura.

“Kinu je na odgovornost pozvala grupa saveznika i partnera kakva nije viđena do sada”, izjavio je američki zvaničnik u razgovoru sa reporterima.

Administracija predsjednika Džoa Bajdena je odlučno govorila o seriji rensomver i drugih napada za koje se sumnjiče grupe koje operišu u Rusiji, ali nije direktno dovela u vezu rusku vladu sa tim aktivnostima.

Tokom direktnog susreta sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Ženevi prošlog mjeseca, Bajden je zaprijetio da će preduzeti korake protiv Moskve ukoliko sajber kriminalci budu nastavili da neometano operišu unutar Rusije.

 

Najnovije

LP: Sve suverenističke građanske snage da se ujedine, Crna Gora preča od partijskih interesa

Liberalna partija (LP) poziva sve crnogorske i proevropske, građanske snage na odgovoran odnos prema građanima, na okupljanje i zajedničko djelovanje na predstojećim lokalnim izborima...

Boks: Džošua spremio taktiku za revanš sa Usikom

Entoni Džošua se ozbiljno sprema za revanš sa Aleksandrom Usikom i ima novu taktiku. Ukrajinac je u septembru stigao do pobjede sjajnom borbom, a po...

Neprijatnost za Banjalučane u Peći: Vrijeđali Srbe, skandirali Velikoj Albaniji

Rukometaši Borca iz Banjaluke dočekani su neprijateljski u Peći, a i pred sam meč se moglo naslustiti kakva ih atmosfera očekuje. Naime, autobus rukometaša...

Forca: U subotu četvrta Izborna Skupština partije

Nova Demokratska Snaga – FORCA održaće IV izbornu Skupštinu partije u subotu, 30. oktobra 2021.godine. Skupština će se održati u Ulcinju u hotelu Mediteran. Na...

Bošnjak: Napad na ljekara u vršenju ljekarske funkcije da bude krivično djelo

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak podnijela je amandman na Krivični zakonik čije su izmjene u proceduri, a kojim bi bilo propisano kao krivično djelo napad...

Najčitanije

Povezano

I TO JE MOGUĆE: Iako plivaju u nafti, juče su im benzinske pumpe presušile

Benzinske pumpe širom Irana ne rade zbog "hakerskog napada", saopštilo je u utorak najviše sigurnosno tijelo u zemlji. "Vrhovno vijeće za nacionalnu sigurnost potvrdilo je...

Hakerski napad na irski zdravstveni sistem

Irska zdravstvena služba (HSE) privremeno je isključila svoj informatički sistem zbog, kako je saopšteno, “ransomware napada”, prenosi BBC. Ransomware je vrsta kompjuterskog virusa koji prijeti...

Facebook neće obavijestiti korisnike o curenju njihovih podataka

Kompanija Facebook ne planira da obavijesti svoje korisnike čiji su nalozi bili izloženi hakerskom napadu. Proteklog vikenda prijavljeno je da je baza podataka sa...

Canon pod hakerskim napadom

Samo nedjelju dana nakon što se Garmin oporavio od hakerskog napada, podaci i sistemi koji pripadaju japanskoj tehnološkoj firmi Canon su takođe zaključani. BleepingComputer...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve