Subota, 1 Aprila, 2023
Rubrika:

Rusko-češki diplomatski spor zbog statue sovjetskog generala

Praške vlasti odlučile su juče da zamijene statuu Konjeva spomen obilježjem u znak oslobađanja Praga za vrijeme Drugog svjetskog rata. Ćerka ruskog generala rekla je za češke medije da bi njegova statua mogla da bude prebačena u Rusiju

Češki ministar spoljnih poslova pozvao je na razgovor ruskog ambasadora u Češkoj zbog, kako je ocijenjeno, uvredljivih izjava ruskih zvaničnika poslije najave o uklanjanju statue sovjetskog maršala u Pragu.

Spomenik sovjetskom maršalu Konjevu, foto EPA/EFE

U avgustu su praške gradske vlasti odlučile da sakriju iza skela spomenik sovjetskom generalu Ivanu Stepanoviču Konjevu, u šestoj opštini Praga, kao način da ga zaštite od čestog skrnavljenja, što je izazvalo oštre reakcije Moskve.

Ruski ministar kulture Vladimi Medinski je tada nazvao predsjednika šeste praške opštine Ondžeja Kolarža gaulajterom, što je naziv za regionalnog zvaničnika nacističke njemačke partije za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Dok se u Rusiji Konjev smatra herojem brojni Česi ga vide kao simbol ugnjetavanja u sovjetsko vrijeme.

On je vodio trupe Crvene armije koje su oslobodile Prag od nacista 1945, ali je takođe bio odgovoran za gušenje mađarskog antisovjetskog pokreta 1956. Konjev, koji je umro 1973, takođe je imao ulogu u represiji koju je sovjetska vlada sprovela 1968. za vreme Praškog proljeća.

Zamjenik češkog ministra spoljnih poslova Ales Šmelar pozvao je ruskog ambasadora Aleksandra Zmeevskog da protestuje zbog “neistinitih i uvredljivih” izjava jednog ruskog ministra upućenih predsjedniku jedne u opštine u Pragu, saopštilo je češko Ministarstvo spoljnih poslova.

Sporni spomenik često je na meti vandala pa je predsjednik opštine sakrio statuu skelama kao najbolji način da je zaštiti.

Praške vlasti odlučile su juče da zamijene statuu Konjeva spomen obilježjem u znak oslobađanja Praga za vrijeme Drugog svjetskog rata. Ćerka ruskog generala rekla je za češke medije da bi njegova statua mogla da bude prebačena u Rusiju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve