Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Ruskinja prijavila 1.397 sunarodnika zbog kritikovanja rata u Ukrajini

BBC ističe da su novi zakoni o cenzuri uvedeni nedugo nakon ruske invazije u Ukrajini te da Korobkova često prijavljuje ljude za ''diskreditovanje ruske vojske''

Ruskinja Ana Korobkova tvrdi kako je od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022. napisala 1.397 prijava u kojima denuncira sunarodnike koji kritikuju rat u toj zemlji, piše BBC.

„Nije mi ih žao. Osjećam radost ako budu kažnjeni zbog mojih denuncijacija“, kazala je Korobkova navodeći da su zbog njenih prijava ljudi novčano kažnjavani, otpuštani s posla i označavani kao strani agenti.

BBC ističe da su novi zakoni o cenzuri uvedeni nedugo nakon ruske invazije u Ukrajini te da Korobkova često prijavljuje ljude za „diskreditovanje ruske vojske“, što je prekršaj za koji je predviđena novčana kazna do 50.000 rubalja (560 američkih dolara) ili do pet godina zatvora ako je počinjen više od dva puta.

Otkako su uvedeni novi zakoni o cenzuri, prema nezavisnoj ruskoj grupi za ljudska prava OVD-Info, otvoreno je više od 8.000 postupaka protiv osoba optuženih za diskreditovanje ruske vojske.

„Svi oni koji se protive specijalnoj vojnoj operaciji suparnici su moje vlastite dobrobiti“, objasnila je Korobkova u razgovoru za BBC, predviđajući da bi u slučaju ukrajinske pobjede mogla izgubiti svu svoju ušteđevinu i morala da nađe posao s punim radnim vremenom.

Korobkova uglavnom izvještava o osobama koje govore za medije, posebne one koji se pojavljuju u međunarodnim medijima, poput BBC-ja.

Jedna od meta Korobkove je antropološkinja Aleksandra Arkhipova.

„Prijavila me sedam puta“, kaže Arkhipova, dodajući kako denuncijatorka prijavljivanje smatra svojom misijom.

„Ona je pronašla svoju nišu. Njene osude prilično su efikasno ućutkale stručnjake“, dodaje Arkhipova, koja je sada u egzilu i smatra da su postupci Korobkove mogli pridonijeti tome da je ruska država u maju označi kao stranog agenta.

Korobkova, koja krije u kojem ruskom gradu živi, kazala je u poruci novinaru BBC-ja kako će nastaviti pisati optužbe protiv sunarodnika.

„Imam dosta posla“, dodala je.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve