Venecuelanski opozicioni vođa Huan Gvaido, kojeg podržavaju SAD i zapadne zemlje, pozvao je stanovništvo da se spremi za “Operaciju Sloboda”.

On je pozvao na akciju koja će voditi preuzimanju vlasti u Venecueli nakon što su svjetski mediji prenijeli da su tokom vikenda na aerodrom u Karakasu sletjela dva ruska vojna aviona.

“Vrijeme je da za pripremu za “Operaciju Sloboda” i vršenje maksimalnog pritiska (na vladu) kako bi se konačno stalo na kraj uzurpaciji. Svi, apsolutno svi imaju ulogu u ovoj fazi naše borbe”, poručio je Gvaido na Instagramu, prenosi TASS.

On je najavio “osnivanje specijalnih komiteta širom zemlje”.

“Oni će dobiti zadatak da promovišu aktivnosti sa ciljem da se stane na kraj uzurpaciji u svakom regionu, sektoru, sindikatu, obrazovnoj ustanovi, vladinom tijelu”, napisao je Gvaido.

Ruska agencija podsjeća da se opozicioni vođa, čiju je funkciju predsjedavajućeg venecuelanskog parlamenta ukinuo Vrhovni sud, 23. januara na mitingu u Karakasu proglasio za privremenog predsjednika Venecuele, što je aktuelni predsjednik Nikolas Maduro, koji ima podršku Rusije, nazvao pokušajem puča.

“Sputnjik” je objavio da su dva ruska aviona u subotu sletjela na glavni aerodrom u Karakasu, a navodno su u njemu bile desetine vojnika i velika količina opreme, sa zadatkom da “ispune tehničke vojne ugovore”.

BBC prenosi da je venecuelanski novinar Havijer Majorka na Tviteru napisao da je vidio oko 100 pripadnika ruskih trupa i oko 35 tona opreme koja je istovarena iz aviona.

Britanski javni servis navodi da su ruski avioni stigli u Venecuelu tri mjeseca nakon što su dvije zemlje održale zajedničke vojne vežbe.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve