Ruski borbeni avioni Su-27 presreli su američke bombardere B-52H i špijunski avion iznad Baltičkog mora, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Foto: Ilustracija/EPA

Snage za brzo reagovnje upozorile su 15. juna snage protivvazdušne odbrane Zapadnog vojnog distrikta, koje je blagovremeno otkrilo operacije bombardera B-52H američkih vazdušnih snaga i izviđačke avione stranih država iznad neutralnih voda Baltičkog mora, nakon čega su ih presreli ruski borbeni avioni, navedeno je u saopštenju.

Na značajnoj udaljenosti od ruske državne granice, avione stranih država kontinuirano su pratile ruske radarske stanice, piše u saopštenju, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Tass.

Razmjena optužbi

Odnosi Rusije i Zapada opali su na najniži novo od Hladnog rata zbog ruske aneksije Krima, podrške Moskve separatistima na istoku Ukrajine te drugih spornih pitanja.

Službena Moskva više puta izrazila je zabrinutost zbog razmještanja snaga NATO-a u blizini ruske granice, što opisuje kao prijetnju svojoj bezbjednosti, a obje strane razmjenjuju optužbe zbog priređivanja manevara.

Sjedinjene Američke Države i druge članice NATO-a često navode da ruski borbeni avioni ugrožavaju njihove, što Moskva negira.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve