Subota, 4 Februara, 2023
Rubrika:

Ruska policija privela istraživačkog novinara

Portal ''Važne priče'' čiji je Anjin glavni urednik, naveo je da je razlog pretresa i sinoćnjeg privođenja vjerovatno tekst iz 2016. godine, o jednom od najbližih saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, direktoru državne naftne kompanije Rosnjeft Igoru Sečinu

Ruska policija je privela na saslušanje poznatog istraživačkog novinara Romana Anjina nakon što su mu je pretresla stan.

Portal “Važne priče” čiji je Anjin glavni urednik, naveo je da je razlog pretresa i sinoćnjeg privođenja vjerovatno tekst iz 2016. godine, o jednom od najbližih saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, direktoru državne naftne kompanije Rosnjeft Igoru Sečinu.

Anjin ima status svjedoka u sudskom procesu pokrenutom zbog kršenja prava na privatnost.

Njegova advokatica Ana Stavickaja izjavila je danas da je on odbio da odgovara na pitanja i da je nakon toga pušten, ali da će ponovo biti saslušan u ponedjeljak.

Portal “Važne priče” navodi da je Anjin najvjerovatnije priveden zbog teksta koji je 2016. napisao za nezavisni list Novaja gazeta, u kojem je naveo da je Sečin vlasnik velike raskošne jahte.

Listu Novaja gazeta sud je naredio da povuče članak, na kraju građanske parnice, dok krivični proces zbog iznijete tvrdnje još nije završen.

Rosnjeft je druga po veličini državna ruska kompanija, a u 2020. godini prijavila je 79,6 milijardi dolara prihoda.

Izvoz nafte je ključan za rusku ekonomiju, a Sečin je izrazito uticajan kao direktor firme.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve