Bliski prijatelj ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog kaže da je policija upala u više od 150 stanova i kancelarija njegovih pristalica u 39 ruskih gradova.

foto EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Leonid Volkov rekao je u četvrtak da su racije sprovedene od Vladivostoka na Tihom okeanu do Krasnodara na jugu Rusije, prenio je Associated Press.

“Pretresom nijesu obuhvaćeni samo stanovi i kancelarije saradnika, nego i stanovi volontera“, dodao je,  prenosi Hina.

Kako se navodi, svi pretresi su povezani s istragom o „pranju  novca“ u organizaciji Navaljnog koja se bavi suzbijanjem korupcije.

Policija je takođe pretresla dom Navaljnijevog saradnika koji je prošle sedmice zauzeo drugo mjesto na izborima za gradonačelnika u trećem najvećem ruskom gradu Novosibirsku.

Pokretali istrage o korupciji

Čini se da su mete policije svi oni koji su bliski Navaljnijevoj predsjedničkoj kampanji 2018. godine.

Iako Navaljnom nije bilo dopušteno da se kandiduje, njegove pristalice u više ruskih gradova dobili su na uticaju jer su pokretali istrage o korupciji na visokom nivou i mobilizovali pristalice za opozicione skupove.

Aleksej Navaljni, koji je nakon protesta osuđen na 30 dana zatvora, aktivno je pozivao na učestvovanje u demonstracijama kakve nijesu viđene od 2012. i koje su vlasti odlučno gušile.

Na izborima održanim u nedjelju kandidati skloni vladi u Moskvi pretrpjeli su težak poraz, izgubivši gotovo trećinu mjesta u odnosu na prošli saziv.

Komentari

avatar