Ruski parlament je odobrio veliku ustavnu reformu, što će omogućiti predsjedniku Vladimiru Putinu da ostane na vlasti još 12 godina nakon što se njegov trenutni mandat završi 2024. godine.

Vladimir Putin (Foto: Yuri Kadobnov/POOL via Reuters)

Državna duma je u trećem i posljednjem čitanju 11. marta odobrila niz amandmana na Ustav, između ostalog i amandman koji će Putinu omogućiti da se još dva puta kandiduje za predsjedničku funkciju.

Za je glasalo 383 poslanika, niko nije bio protiv, dok su 43 poslanika bila uzdržana.

O ustavnim amandmanima građani će glasati na referendumu 22. aprila.

Prije glasanja amandmane će razmotriti ruski Ustavni sud.

Kritičari Kremlja osudili su taj potez kao ciničnu manipulaciju i pozvali na proteste.

Putin je na vlasti više od 20 godina i tako je postao ruski vođa sa najdužim “stažom” na vlasti od sovjetskog diktatora Josifa Visarionoviča Staljina.

Nakon što je odslužio dva uzastopna četvorogodišnja mandata, Putin je 2008. prešao na mjesto premijera, a njegov bliski saveznik Dmitrij Medvedev postao je predsjednik.

Važeći zakon ograničava predsjednike na dva uzastopna mandata.

Za vrijeme Medvedeva trajanje mandata predsjednika produženo je na šest godina, a 2012. godine Putin se vratio u Kremlj.

On je 2018. ponovo izabran na još šest godina.

Reformom će biti promijenjena i ovlašćenja ruske Vlade, ojačaće se moć predsjedništva, a zabraniće se istopolni brakovi te će se “vjera u Boga” navesti kao jedna od tradicionalnih vrijednosti Rusije.

Putin je ranije izjavio da podržava predloženi ustavni amandman koji bi mu omogućio još jedan mandat i ostanak na vlasti.

Amandman je predložila poslanica vladajuće stranke “Ujedinjena Rusija” Valentina Tereškova (83), prva žena kosmonaut koja je bila u svemiru.

Ovo je prvi put od 1993. da Rusija planira da izmijeni ustav.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve