Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Rusija zbog Afganistana šalje nove tenkove u Tadžikistan

Mogućnost da se islamistički militanti u Afganistanu infiltriraju u Tadžikistan i druge bivše sovjetske republike u središnjoj Aziji zabrinjava Moskvu, koja na regiju gleda kao na obrambeni tampon prema jugu

Rusija je u ponedjeljak saopštila da pojačava svoju vojnu bazu u Tadžikistanu s 30 novih tenkova i da su njene snage u tom objektu izvele vježbe sa sistemima odbrane od raketa, naglašavajući zabrinutost Moskve zbog previranja u Afganistanu.

Mogućnost da se islamistički militanti u Afganistanu infiltriraju u Tadžikistan i druge bivše sovjetske republike u središnjoj Aziji zabrinjava Moskvu, koja na regiju gleda kao na obrambeni tampon prema jugu.

Ruske snage u ponedjeljak, 6. decembra, vježbale su odbijanje neprijateljskog avio napada na vojne objekte koristeći svoje sisteme S-300PS, citirala je novinska agencija Interfax Ministarstvo odbrane.

Baza u bivšem sovjetskom Tadžikistanu, najveća ruska izvan vlastitih granica, simulirala je deset lansiranja projektila na zračne ciljeve u sklopu vježbi, saopštilo je ministarstvo.

“Serija od 30 nadograđenih tenkova T-72B3M s poboljšanim borbenim karakteristikama stići će za ponovno naoružavanje 201. ruske vojne baze stacionirane u Tadžikistanu 6. decembra”, citira se.

Rusija je održala velike zajedničke vojne vježbe sa svojim saveznicima u blizini tadžikistansko-afganistanske granice u oktobru nakon što su Sjedinjene Države i njihovi saveznici povukli trupe iz Afganistana, a talibani došli na vlast.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve