Četvrtak, 28 Septembra, 2023
Rubrika:

Rusija protjeruje diplomate Austrije kao odgovor na protjerivanje Rusa iz Beča

Moskva je optužila vlasti u Beču da ruskim zvaničnicima otežavaju da dođu do viza za dolazak, što je u suprotnosti sa obavezama Austrije kao domaćina međunarodnih skupova

Moskva je tražila od četvorice austrijskih diplomata da napuste Rusiju što je mjera odmazde zbog nedavnog protjerivanja četvorice ruskih diplomata iz Beča.

Austrija je optužila ruske diplomate za špijunažu, a kancelar Karl Nehamer je izjavio da njihovo protjerivanje 2. februara znači da Austrija neće nijemo posmatrati špijunažu na svom tlu „i zloupotrebu njenog gostoprimstva“.

Najavljujući protjerivanje austrijskih diplomata, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je u srijedu austrijsku mjeru protiv ruskih diplomata ocijenilo kao „neprijateljsku i nerazumnu“, i postavilo pitanje „raniju poziciju (Austrije) kao nepristrasne i neutralne“.

Nehamer je odbacio tvrdnju Moskve da Austrija više nije neutralna.

Zemlje Zapadne Evrope i Rusija su u više navrata uzajamno protjerivale diplomate otkako je Moskva napala Ukrajinu prije gotovo godinu dana.

Austrija, članica Evropske unije koja vodi politiku neutralnosti, isprva je bila uzdržana prema ideji protjerivanja, ali je u aprilu 2022. godine pod pritiskom javnosti i partnera iz Evropske unije ipak protjerala četvoricu ruskih diplomata.

Beč je sada protjeranim ruskim diplomatama dao nedjelju dana da napuste Austriju, a Moskva je austrijskim diplomatama rekla da do 23. februara napuste Rusiju.

Moskva je optužila vlasti u Beču da ruskim zvaničnicima otežavaju da dođu do viza za dolazak, što je u suprotnosti sa obavezama Austrije kao domaćina međunarodnih skupova.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve