Velike demonstracije protiv centralnih ruskih vlasti održane su i danas u regiji Habarovsk na krajnjem istoku Rusije poslije hapšenja i smjenjivanja popularnog guvernera i postavljanja novog čovjeka koji nikada nije živio na tom području.

foto AP

Stanovnici Habarovska, u blizini granice s Kinom, svaki dan od 9. jula izlaze na ulice zbog hapšenja regionalnog guvernera Sergeja Furgala, optuženog za ubistva.

To su jedne od najvećih demonstracija protiv Kremlja posljednjih godina. Ruske vlasti su ocijenile da proteste podržavaju pristalice opozicije koji žive van područja protesta.

Nekoliko desetina hiljada ljudi prošlo je u povorci ulicama Habarovska, noseći zastave tog regiona i transparente protiv predsjednika Rusije Vladimira Putina, dok su ih vozači automobila pozdravjali sirenama.

Demonstranti su se okupili ispred sjedišta regionalnih vlasti uzvikujući „Sloboda!“ i „Putin, ostavka!“.

Policajci nisu ometali skup iako je na snazi zabrana okupljanja zbog koronavirusa.

Po zvaničnicima Habarovska, na protestu je bilo 6.500 ljudi, dok mediji naklonjeniji opoziciji navode broj od oko 90.000.

Poslije smjenjivanja guvernera na tu funkciju je privremeno imenovan Mihail Degtiarev poslanik Dume.

Sada bivši gurverner Furgal optužen za ubistva koje je navodno počinio prije više od 15 godina, dok je bio biznismen.

Njegove pristalice smatraju da Kremlj pokušava da ga neutrališe jer je protivnik Putinove vladajuće stranke Ujedinjena Rusija. Furgal je član stranke LPDR, a na izborima za gurvenera je svojevremeno pobijedio kandidata Kremlja.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve