Ponedjeljak, 16 Maja, 2022
Rubrika:

UŽIVO Ukrajina dobila bitku za Harkov, intenzivne borbe u Donbasu

Guverner Luganske oblasti je rekao da se u regionu Donbasa vode intenzivne borbe, a da ruska strana trpi velike gubitke

Rat u Ukrajini, 80. dan. Analitičari iz SAD navode da je Ukrajina uspjela da odbrani Harkov. Guverner Luganske oblasti je rekao da se u regionu Donbasa vode intenzivne borbe, a da ruska strana trpi velike gubitkePredsjednik Zelenski je u obraćanju rekao da se vode kompleksni pregovori o evakuaciji ranjenih iz Azovstala uz pomoć „uticajnih posrednika“. On je optužio Rusiju da prijeti glađu desetinama zemalja. Ministri spoljnih poslova G7 najavili su da će proširiti ekonomske sankcije Moskvi na sektore od kojih Rusija posebno zavisi i pozvali Kinu da ne podriva te mjere i da ne podržava Rusiju u napadu na Ukrajinu.

21:23 Finska želi da njena granica sa Rusijom ostane mirna

Finska želi da njena granica sa Rusijom bude mirna, izjavio je danas finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto, potvrdujući potrebu da se održi komunikacija sa Kremljom dok se ova nordijska nacija približava ulasku u NATO.

“Imamo granicu od 1.300 kilometara sa Rusijom”, rekao je on novinarima u Berlinu, gdje je pozvan da prisustvuje sastanku ministara spoljnih poslova NATO, prenio je CNN.

”Granica je mirna i mi želimo da ta granica ostane mirna”, rekao je Havisto i dodao da je veoma važno da komuniciraju sa svojim susjedima.

19:34 Članice G7 pozvale Kinu da odlučno traži od Rusije da prekine rat

Članice Grupe 7 pozvale su Kinu da odlučno traži od Rusije da prekine rat u Ukrajini, a istakli su i da na Tajvanu mora da se očuva mir i stabilnost.

U neuobičajeno oštroj poruci Kini, ministri spoljnih poslova članica Grupe 7 izrazili su zabrinutost da bi kinesko-ruski sporazum o “bezgraničnom partnerstvu”, potpisan prije invazije na Ukrajinu, mogao da umanji efekte zapadnih sankcija Rusiji, prenosi Politiko.

Ovo utoliko prije, kako se navodi, zbog toga što je Kina više puta ponovila da smatra da su te sankcije nezakonite i da će nastaviti sa normalnim trgovinskim aktivnostima sa Rusijom.

“Ohrabrujemo Kinu da, u skladu sa međunarodnim pravom, podrži suverenitet i nezavisnost Ukrajine i njene međunarodno priznate granice, kao i da od Rusije odlučno traži da prekine agresiju na Ukrajinu”, navodi se u saopštenju.

Pored toga, Kina se poziva da ne pomaže Rusiji u ratu protiv Ukrajine, da ne potkopava sankcije koje su joj nametnute, da ni na koji način ne opravdava akciju ruske vojske i da ne učestvuje u manipulacijama informacijama i dezinformacijama, čiji je cilj da se legitimizuje napad na Ukrajinu.

Kako prenosi Politiko, u saopštenju se ne navodi kakve bi posljedice eventualno snosila Kina ukoliko se bude ponašala drugačije od ovih zahtjeva.

Članice Grupe 7 su SAD, Njemačka, Francuska, Italija, Japan, Velika Britanija i Kanada.

18:36 Mađarska predsjednica osudila rusku invaziju na Ukrajinu

Tokom današnje ceremonije inauguracije novoizabrana predsjednica Mađarske Katalin Novak osudila je rusku invaziju na Ukrajinu i rekla da će njen prvi put kao predsjednice države biti posjeta Poljskoj, što se tumači kao potez dobre volje u pravcu poboljšanja odnosa sa zvaničnom Varšavom.

Odbijanje Madarske da šalje oružje susjednoj Ukrajini i njeno protivljenje planiranom embargu Evropske unije na uvoz ruske nafte uticalo je na odnose Budimpešte i Varšave, čije su dvije nacionalisticke vlade bile dugogodišnji saveznici u EU, prenosi Rojters.

“Osuđujemo Putinovu agresiju, oružanu invaziju na jednu suverenu državu. Kažemo zauvijek ne svakom pokušaju da se obvnovi ŠSR”, poručila je Katalin Novak.

17:34 Lavrov: Posljedice rata će svi osjetiti

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je teško predvideti koliko će hibridni rat Zapada protiv Rusije potrajati, ali je upozorio da će njegove posljedice svi osjetiti.

Lavrov, Foto: Agencije

“Kolektivni Zapad je Rusiji objavio totalni hibridni rat i teško je predvidjeti koliko će on trajati, ali je jasno da će posljedice osjetiti sve zemlje, bez izuzetka“, rekao je Lavrov u obraćanju pred Savjetom za spoljnu i odbrambenu politiku, prenosi Sputnjik.

On je istakao da je Zapad krađom tuđe aktive u potpunosti potkopao svoju reputaciju kao predvidivog partnera, sa kojim se moguće dogovarati.

Prema njegovim riječima, niko više nije osiguran od eksproprijacije i „državne piraterije“, zbog čega ne samo Rusija, već i mnoge druge zemlje trenutno rade na tome da smanje zavisnost od američkog dolara, od zapadne tehnologije i njihovog tržišta.

“Siguran sam da demonopolizacija svjetske ekonomije više nije toliko daleka budućnost”, naglasio je šef ruske diplomatije.

Lavrov je kazao da zapadni političari treba da razumiju da su njihovi pokušaji da izoluju Rusiju osuđeni na propast, što mnogi svjetski stručnjaci počinju da potvrđuju, doduše ne tako javno, jer je se još smatra da je to „politički nekorektno“.

Zbližavanje Rusije sa zemljama van kruga „zlatne milijarde“, kao što su Kina i Indija, je neizbežan proces i to se dešava na uzajamnoj osnovi, rekao je Lavrov.

Ocijenio je da su rusko-kineski odnosi trenutno najbolji u istoriji, a radi se na jačanju i strateškog partnerstva sa Indijom, Alžirom, Egiptom, kao i sa zemljama Persijskog zaliva.

“U ovom presudnom trenutku se formira mjesto Rusije, kao i svih drugih zemalja, u budućoj arhitekturi svjetskog poretka“, poručio je Lavrov.

On je posebno kritikovao Evropsku uniju, za koju je rekao da je izgubila i posljednje znake samostalnosti i potpuno se sjedinila sa NATO.

16:29 Putin: Odustajanje Finske od neutralnosti bi bila greška

Ruski predsjednik Vladimir Putin prenio je finskom kolegi Sauliju Ninisteu da bi bila greška da Helsinki odustane od neutralnog statusa i pridruži se NATO-u, saopštio je Kremlj.

Printskrin

Putin je naveo da se Finska ne suočava sa bezbjednosnim prijetnjama i da bi potencijalna promjena njenog spoljnopolitičkog stava mogla negativno uticati na bilateralne odnose dvije zemlje, prenosi Rojters.

15:46 “Turska ne zatvara vrata ulasku Švedske i Finske u NATO”

Savjetnik turskog predsjednika Erdogana kaže da ta zemlja NATO-a “ne zatvara vrata” Finskoj i Švedskoj za pridruživanje toj organizaciji.

Ali Ibrahim Kalin rekao je da pokreću to pitanje “kao pitanje nacionalne bezbjednosti” za Tursku zbog “mnogih terorističkih organizacija” koje su prisutne u nordijskim zemljama.

15:43 Delegacija Kongresa SAD u Kijevu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenksi poželeo je dobrodošlicu u Kijev delegaciji Kongresa koju je predvodio lider manjine u Senatu SAD Mič Mekonel. Zelenski na svom Instagram nalogu rekao da je posjeta snažan “signal dvostranačke podrške Ukrajini iz Kongresa SAD i američkog naroda”.

Dodao je: “Hvala vam što ste nam pomogli u borbi ne samo za našu zemlju, već i za demokratske vrednosti i slobode. Zaista cijenimo to”.

15:14 “Ukrajinske snage u kontraofanzivi u Izjumu”

Ukrajinske snage su pokrenule kontraofanzivu u Izjumu, rekao je Oleg Sinegubov, načelnik Harkovske regionalne vojne uprave. Govoreći u video snimku objavljenom na Telegramu, on je rekao da se ruske snage povlače u nekim pravcima. Generalštab Oružanih snaga Ukrajine nije potvrdio taj potez. Rusija je preuzela kontrolu nad Izjumom 1. aprila i od tada je taj grad pod okupacijom.

15:10 Putin: Odustajanje Finske od neutralnosti bi bila greška

Ruski predsjednik Vladimir Putin prenio je finskom kolegi Sauliju Ninisteu da bi bila greška da Helsinki odustane od neutralnog statusa i pridruži se NATO-u, saopštio je Kremlj. Putin je naveo da se Finska ne suočava sa bezbjednosnim pretnjama i da bi potencijalna promjena njenog spoljnopolitičkog stava mogla negativno uticati na bilateralne odnose dvije zemlje, prenosi Rojters.

14:50 Lavrov: Zapad nam je objavio totalni hibridni rat

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je da je Zapad objavio “totalni hibridni rat” Rusiji. Govoreći iz Moskve, Lavrov dodaje da je teško predvidjeti koliko će dugo trajati sukob sa Zapadom. Dodao je da su napori da se Rusija izoluje “osuđeni na propast”.

14:21 Niniste objasnio Putinu razloge za ulazak u NATO

Predsjednik Finske Sauli Niniste razgovarao je telefonom s predsjednkom Rusije Vladimirom Putinom i obavijestio ga da Helsinki narednih dana namjerava da podnese zvaničan zahtjev za prijem u NATO.

On je ponovio svoj ranije iznijet stav, da svaka zemlja teži da uveća svoju bezbjednosti i istakao da je to ono što se danas dešava.

13:58 Ministri G7 najavili proširenje sankcija Rusiji

Ministri spoljnih poslova G7 najavili su da će “proširiti” ekonomske sankcije Moskvi, “na sektore od kojih Rusija posebno zavisi”. Grupa industrijski najrazvijenijih zemalja je pozvala Kinu da “ne podriva” te mjere i da ne podržava Rusiju u napadu na Ukrajinu.

13:08 Vereščuk: Napori u Azovstalu usmjereni na evakuaciju ljudi

Napori u čeličani Azovstal su sada usmjereni na evakuaciju oko 60 ljudi, među kojima su najteže ranjeni, ali i medicinsko osoblje, rekla je za lokalnu televiziju potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

Rojters prenosi da su mnogi od onih koji su Azovstalu pripadnici batajona Azov.

“Naš neprijatelj nastavlja da napada. Oni nastavljaju sa napadima na naše položaje, ali mi nastavljamo da ih odbijamo”.

12:59 Zelenski o ruskim gubicima
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dao je sažetak ruskih gubitaka, barem prema ukrajinskim obavještajnim podacima. Kaže da je vojska Vladimira Putina izgubila 200 aviona, 27.000 vojnika i 3000 tenkova, oklopnih vozila i dronova.

Zelenski

12:52 Ministri G7: Pojačaćemo ekonomsku i politicku izolaciju Rusije

Ministri spoljnih poslova grupe G7 danas su se dogovorili da pojačaju ekonomsku i političku izolaciju Rusije, nastave da isporučuju oružje i rade na ublažavanju globalne nestašice hrane nastale zbog rata u Ukrajini, navodi se u zajedničkom saopštenju.

“Potvrđujemo našu riješenost da dodatno pojačamo ekonomski i politički pritisak na Rusiju, kao i da nastavimo da jedinstveno djelujemo”, navodi se u zajedničkom saopštenju nakon sastanka G7 održanog na sjeveru Njemačke, prenio je Rojters.

12:20 Gradonačelnik Harkova: Rusi su se povukli

Gradonačelnik grada Harkova Ihor Terehov je rekao da za BBC da su se Rusi povukli iz područja grada Harkova u pravcu ruske granice.On kaže da su ruske trupe samo jednom uspjele da uđu u mali dio grada i da tamo nisu provele mnogo vremena.

“Rusi su stalno granatirali Harkov, jer su se držali veoma blizu grada. A zahvaljujući naporima teritorijalne odbrane Harkova i Oružanih snaga Ukrajine, Rusi su se povukli daleko od gradskog područja u pravcu ruske granice”, kaže on.

“Sada je u Harkovu mirno i ljudi se postepno vraćaju u grad. Obezbjeđujemo vodu, gas i struju svim građanima. Međutim, nažalost mnogi stambeni kompleksi su uništeni ili oštećeni. Tako da ćemo u budućnosti imati ogromnu rekonstrukciju”, istakao je.

11:45 Ukrajinci osujetili Ruse u prelasku reke Siverski Donjec

Satelitski snimci i svjedočenja iz prve ruke dali su potpuniju sliku višestrukih i katastrofalnih napora ruskih snaga da pređu rijeku Siverski Donjec u istočnoj Ukrajini tokom protekle nedjelje.

Novi video i fotografije, ali i analize dronova i satelitskih snimaka pokazuju da su Rusi možda izgubili i 70 oklopnih vozila i druge opreme u pokušaju da pređu rijeku početkom ove nedjelje. Njihov cilj je bio da pokušaju da opkole ukrajinsku odbranu u regionu Luganska ali je to propalo. U svom izvještaju o bici, ukrajinska 80. zasebna jurišna brigada je navela da je uništila pontone i osujetila devet pokušaja prelaska rijeke.

11:55 Šolc: Jedini način da se Moskvi ukinu sankcije je mir

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je mirovni sporazum između Moskve i Kijeva jedini način da se uklone sankcije protiv Rusije.

“Rusija bi trebalo da shvati u nekom trenutku da je jedina mogućnost da joj se ukinu sankcije je da sklopi sporazum sa Ukrajinom, i to ne može biti nametnut mir”, kazao je Šolc u intervjuu koji je objavljen na informativnom portalu T-onlajn.

On je apelovao još jednom na Rusiju da povuče svoje trupe iz Ukrajine.

11:50 Generalštab: Rusi se povlače iz Harkova

Portparol ukrajinskog generalštaba rekao je za AFP da su glavni napori ruskih snaga u ovom trenutku usmjereni na obezbjeđivanje povlačenja jedinica iz grada Harkova. Reporteri Rojtersa izvještavaju da je u ovom gradu mirno već oko dvije nedjelje. Moskva i dalje izvještava da sprovodi bombardovanje okolnih područja, uključujući i Dergači, koji se nalazi oko 10 kilometara od Harkova, a moskovski mediji su prenijeli da je pogođeno skladište oružja u toj oblasti.

11:09 Glavna tužiteljka: Imamo 40 osumnjičenih u istrazi ratnih zločina

Ukrajina već ima 40 osumnjičenih i 11.000 sluačeva u istrazi ratnih zločina, rekla je glavna tužiteljka Irina Venediktova.

“Uvjerena sam da ćemo u bliskoj budućnosti vidjeti i druge slučajeve koji se prenose na sudove, a počinioci izlaze pred sudije. Osiguraćemo da se ovi slučajevi privedu svom logičnom kraju”, rekla je.

10:21 “Rusija će djelovati ako NATO rasporedi nuklearne snage…”

Rusija će djelovati ako NATO rasporedi nuklearne snage i infrastrukturu bliže našoj granici, citira državna novinska agencija RIA novosti zamjenika ministra spoljnih poslova Aleksandra Gruška.

Gruško tvrdi da nema neprijateljske namjere prema Finskoj i Švedskoj i da ne vidi “prave razloge” da se te dvije zemlje pridruže odbrambenom savezu.

09:53 Intenzivne borbe u Donbasu

Intenzivne borbe u toku su u regionu Donbasa, na istoku Ukrajine, naveo je na Fejsbuku ukrajinski guverner Luganske oblasti Sergij Gajdaj. On je dodao da na ruskoj strani ima brojnih gubitaka u opremi i ljudstvu.

“To je užas, ali oni i dalje pokušavaju da dostignu ciljeve. Iz presretnutih (telefonskih poziva) saznali smo da je cio bataljon odbio da napadne jer vide šta se dešava”, dodao je Gajdaj.

Ukrajinski zvaničnik je rekao da je u posljednjem ruskom bombardovanju luganskog regiona uništeno 50 kuća. Uništene kuće nalazile su se oko Popasna i Lisičansk regiona, rekao je šef vojne administracije Luganska.

“Njima ne trebaju ljudi i njihove kuće, njima treba samo teritorija koju pretvaraju u pustinju”, dodao je zvaničnik.

09:25  “Tri žrtve napada ukrajinskih snaga”

Ukrajinske snage su u poslednja 24 sata 59 puta pucale na samoproglašenu Donjecku narodnu republiku (DNR), saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre. Navodi se da je život izgubilo troje civila, prenosi RIA Novosti.

08:37 Tijela ruskih vojnika dopremljena do Kijeva

Tijela ruskih vojnika ubijenih u Ukrajini donijeta su ispred železničkog čvorišta kod Kijeva i stavljena sa stotinama ostalih u voz sa hladnjačama, gdje će ostati do trenutka kada će biti vraćeni svojim porodicama.

“Većina tijela je prebačena iz Kijevskog regiona, ima nekih i iz regiona Černigov, kao i iz ostalih regiona”, rekao je za Rojters ukrajinski civilno-vojni oficir za vezu Volodimir Lijamzin.

8:31 – Ukrajina: Situacija je puno gora nego na početku rata

Ukrajinska zastupnica pozvala je Sjedinjene Američke Države da Ukrajini pruže sistema protivvazdušne odbrane i borbene avione, rekavši da je situacija na bojnom polju “daleko gora” nego što je bila na početku rata.

“Trenutno je pakao na prvoj liniji borbe”, rekla je Oleksandra Ustinova novinarima na okruglom stolu njemačkog Maršal fonda u Vašingtonu.

“Sada gubimo mnogo više ljudi nego što je bilo na početku rata”, naglasila je.

Ustinova je rekla da Ukrajina više ne traži borbene avione MiG iz sovjetske ere jer se “rat promijenio”.

7:46 – Zelenski: Činimo sve da evakuišemo branitelje iz Azovstala, pregovori su složeni

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je objavio da su razgovori s Rusijom o izvlačenju ranjenih branitelja iz fabrike Azovstal u Mariupolju vrlo složeni te da Kijev koristi “uticajne posrednike”.

Ukrajina je predložila evakuaciju 38 najteže ranjenih branitelja, a ako im Moskva dopusti, Kijev kaže da će osloboditi brojne ruske ratne zarobljenike.

7:23 – Ukrajinska vojska: Rusi nastavljaju napadati nova sela i gradove

Ruska vojska nastavila je svoju stratešku ofanzivu na istoku zemlje, napada nova sela i gradove, objavila je ukrajinska vojska u svom dnevnom operativnom saopštenju, prenosi Associated Press.

Ruske trupe su pucale na ukrajinske vojnike u blizini naselja Rubežne, u blizini strateški važnog grada Severodonjecka u Donbasu, objavio je glavni stožer ukrajinske vojske.

Analitičari kažu da su borbe na području Severodononjecka ključne za osiguranje kontrole nad Donbasom, istočnim industrijskim središtem Ukrajine, koje čine regije Donjeck i Lugansk.

Danas su ruske trupe bezuspješno pokušale ući u gradove Zolote i Kamiševaha, saopštila je ukrajinska vojska. Dodaje se da su ruske snage raketirale strateški važna naselja Kamenka i Novoselivka.

Ukrajinska vojska navodi i da je Rusija nastavila granatirati ukrajinske položaje u Mariupolju, u blizini čeličane Azovstal gdje se ukrajinske trupe i dalje drže.

6:30 Bajden razgovarao s čelnicima Švedske i Finske

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je čelnicima Švedske i Finske da podržava NATO-ovu politiku otvorenih vrata i njihovo pravo da određuju “vlastitu budućnost, vanjsku politiku i sigurnosne aranžmane”.

Biden je razgovarao sa švedskom premijerkom Magdalenom Andersson i finskim predsjednikom Saulijem Niinistöom, a troje čelnika su ponovno iskazali svoju podršku Ukrajini, stoji u saopštenju Bijele kuće.

Turski predsjednik Erdogan rekao je da neće podržati ulazak Finske i Švedske u NATO.

6:23 Izvoz električne energije iz Rusije u Finsku prema najavam biće obustavljen noćas od 01:00 po ruskom vremenu.

Finski operater Fingrid rekao je da ruska firma Inter RAO zaustavlja nabavku zbog “problema u primanju isplata za električnu energiju prodanu na tržištu”.

Ovaj potez na snagu stupa dan nakon što je Finska signalizirala svoju namjeru da se pridruži NATO-u.

Finska kupuje samo 10% svoje električne energije od Rusije, a prema Fingridu će nadoknaditi manjak tako što će nabaviti više energije iz Švedske i povećati proizvodnju u Finskoj.

Finska očekuje da će postati samostalna što se tiče električne energije do 2023. godine.

Najnovije

U utorak sunčano i toplo

Vrijeme sjutra - pretežno sunčano. U popodnevnim satima i tokom noći uz promjenljivu oblačnost, ponegdje kiša ili pljusak sa grmljavinom, prvenstveno u sjevernim i centralnim...

Prvi komercijalni let iz prijestonice Jemena poslije šest godina

Iz prestonice Jemena Sane, koju kontrolišu pobunjenici Huti, danas je, poslije šest godina, poletio prvi komercijalni avionski let, saopštili su zvaničnici Sane. Avion nacionalnog prevoznika...

Šehović: Premijer Abazović je pontonski most za destrukciju Crne Gore

Jeftinom interpretacijom pomirenja koju plasiraju predstavnici manjnske vlade, da je predsjednik države Crnogorac, predsjednik Skupštine iz reda srpskog naroda a predsjednik vlade iz albanskog...

Abazović i Marović od sjutra u Briselu sa najvišim zvaničnicima EU

Premijer Dritan Abazović i potpredsjednica Vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministrica evropskih poslova Jovana Marović boraviće od sjutra u trodnevnoj posjeti Briselu, gdje...

Đeka: Neophodnost jakih institucionalnih mehanizama za postizanje pune rodne ravnopravnosti

Rodna ravnopravnost jedan je od prioriteta ove Vlade u njenom radu na uspostavljanju pune demokratije i zaštite ljudskih prava, istakao je ministar ljudskih i...

Najčitanije

Povezano

UŽIVO Turska neće podržati ulazak Švedske i Finske u NATO, Rusija prekinula izvoz struje Finskoj

Ulazimo u 82. dan rata u Ukrajini. Ruske snage se povlače sa sjevera nakon kontraofanzive Ukrajine, ali pojačavaju napade na istoku, kažu ukrajinski zvaničnici....

Rusija poručuje: Ulazak Švedske u NATO nanosi štetu bezbjednosti Evrope

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ocijenilo je danas da će ulazak Švedske u NATO nanijeti značajnu štetu bezbjednosti Sjeverne Evrope i evropskog kontinenta u cjelini,...

Vlada CG i Ministarstvo odbrane uputili vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini

Odgovarajući na molbu Ukrajine za pružanje pomoći u kriznoj situaciji nastaloj agresijom Rusije na ovu državu, Crna Gora je uputila vojnu i humanitarnu donaciju...

Putin: Rusija nema problema s Finskom i Švedskom, ali ćemo odgovoriti na njihovo članstvo u NATO

U Ukrajini, pod kontrolom SAD, pravili su komponente biološkog oružja, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sednici ODKB u Moskvi. Putin je rekao da...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Crno
14.05.2022-15:27 15:27

Udrite Zlikovacke Okupatore nikad se ne gledali sta uradise od UKRAJINE -BOG IH SRUSIJO  NEDIZALI SE NIKAD  Psihicki poremecenici  Ako bogda BOG ce i ove nase psihicke poremecenike SRUSIT KOJI IH PODRZAVAJU !!