Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Rusija imenovala novog vođu vazuhoplovnih snaga

Tu vijest javili su ruski državni mediji, pozivajući se na svoje izvore, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku

Rusija je imenovala generala Viktora Afzalova za novog zapovjednika vazduhoplovnih snaga pošto je njegov prethodnik general Sergej Surovikin smijenjen sa tog položaja nakon što je ljetos podržao pobunu paravojne grupe Vagner.

Tu vijest javili su ruski državni mediji, pozivajući se na svoje izvore, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Vjeruje se da je Surovikin održavao bliske veze sa šefom plaćeničke grupe Vagner Jevgenijem Prigožinom, koji je u junu pokrenuo pobunu zahtijevajući smjenu ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika generalštaba Valerija Gerasimova.

Nakon što je pobuna propala, Surovikin mjesecima nije bio viđen u javnosti. Izvještaj o njegovom otpuštanju objavljen je dan prije nego što su Prigožin i nekoliko njegovih bliskih saradnika poginuli u padu privatnog aviona.

Surovikin je komandovao ruskim snagama u Ukrajini od oktobra 2022. godine do januara 2023. godine, kada ga je u toj ulozi zamijenio upravo Gerasimov.

Ruska invazija na Ukrajinu otpočela je u februaru 2022.

Ujedinjene nacije su polovinom oktobra ove godine objavile da je od početka ruske invazije ubijeno 9.806 civila, dok ih je 17.962 povrijeđeno.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve