Srijeda, 22 Marta, 2023
Rubrika:

Rumunski ministar odbrane podnio ostavku zbog neslaganja sa predsjednikom države

Rumunija, članica EU i NATO-a koja se graniči sa Ukrajinom, dobila je na značaju otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara. U Rumuniji se nalaze multinacionalne grupe vojnika i sistemi protivvazduhoplovne odbrane alijanse

Rumunski ministar odbrane Vasile Dinku podnio je ostavku, navodeći kao razlog probleme u saradnji sa predsjednikom države Klausom Johanisom, vrhovnim komandantom oružanih snaga Rumunije.

Dinku, član vladajuće Socijaldemokratske partije, ostavku je podnio nedjelju dana poslije kontroverzne izjave da su pregovori sa Rusijom jedina šansa Ukrajine za postizanje mira, što se razlikuje od zvaničnog stava Rumunije.

Ministar odbrane, koji je na funkciji proveo nešto manje od godinu dana, naveo je na Fejsbuku da je ostavku poslao Johanisu i premijeru Nikolaeu Čjuki.

Dinku je naveo da je njegovo povlačenje neophodno kako proces donošenja odluka u vojnim programima ne bi bio otežan i „da ne bi blokirao brojne projekte apsolutno neophodne za optimalno funkcionisanje“ Ministarstva odbrane i vojske.

Rumunija, članica EU i NATO-a koja se graniči sa Ukrajinom, dobila je na značaju otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara. U Rumuniji se nalaze multinacionalne grupe vojnika i sistemi protivvazduhoplovne odbrane alijanse.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve