Iransko pravosuđe saopštilo je da su uhapsili za sada nepoznat broj osumnjičenih u slučaju obaranja ukrajinskog putničkog aviona u kojem je poginulo 176 ljudi poslije polijetanja iz Teherana, javlja agencija Rojters.

Hasan Rohani (Foto: Reuters/Lisi Niesner)

Portparol Ministarstva pravde Golamhosein Esmaili rekao je da je obavljena “obimna istraga i da su određeni pojedinci uhapšeni”.

Objava je uslijedila ubrzo nakon što je iranski predsjednik Hasan Rohani u obraćanju javnosti rekao da za pad aviona ne može biti odgovorna samo jedna osoba.

Iran će kazniti sve odgovorne za slučajno obaranje ukrajinskog aviona, rekao je predsjednik te zemlje Hasan Rohani u televizijskom obraćanju u utorak, 14. januara, dodajući da će “tragični događaj” biti temeljno istražen.

“Bila je to neoprostiva greška… Ne može samo jedna osoba biti odgovorna za pad aviona. Iranske vojne snage su priznanjem napravile dobar prvi korak… Trebalo bi da uvjerimo ljude da se to više neće ponoviti”, rekao je Rohani dodajući da je njegova vlada “odgovorna za Irance i građane drugih država koji su izgubili život u padu aviona.”

Iranska vojska je saopštila prošle nedjelje da su njene snage protivvazdušne odbrane nenamjerno oborile putnički avion Ukraine International Airlinesa 8. januara, pri čemu je poginulo 176 osoba.

Ukrajinski avion je oboren iste noći kada je iranska vojska, u znak odmazde za američko ubistvo generala Kasema Solejmanija, gađala nekoliko vojnih baza u Iraku.

Iran je u početku odbacivao krivicu, a nakon priznanja, u Teheranu i drugim gradovima izbili su protesti 11. januara.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve