Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Restauracija Notr Dam katedrale počinje na jesen

Rad na obnovi orgulja počinje na jesen, a sa ostalim poslovima krenuće se tokom zime

Katedrala Notr Dam u Parizu konačno je stabilizovana i obezbjeđena u dovoljnoj mjeri za početak posla njene obnove nakon velikog požara u aprilu 2019. godine, kada su joj uništeni krov i toranj.

Državna agencija koja nadgleda proces restauracije saopštila je danas da je rad na osiguravanju strukture završen. Sa ovim poslom počelo se odmah nakon požara 19. aprila 2019. godine.

Stolari, stručnjaci za rad na skelama, profesionalni penjači, mehaničari za orgulje i ostali zajedno su učestvovali u ovom poslu, koji je obuhvatao postavljanje priivremenih struktura za stabilizaciju slavnih tornjeva i zidova velike krovne strukture, kao i specijalnog “kišobrana” koji štiti građevinu od padavina.

Sada će početi pregovori sa kompanijama koje će se nadmetati za ogromni posao obnove katedrale, dodaje se u saopštenju. Akcija obuhvata oko 100 različitih tendera, prenio je AP.

Rad na obnovi orgulja počinje na jesen, a sa ostalim poslovima krenuće se tokom zime.

Agencija želi da ostvari cilj predsjednika Emanuela Makrona da se ulazak posjetilaca u katedralu omogući 2024. godine, kada će Pariz biti domaćin Olimpijskih igara.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve