Republikanska većina u američkom Senatu je odbacila prvog dana suđenja u ovom tijelu predsjedniku Donaldu Trampu po optužbi Predstavničkog doma za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa – predlog lidera demokratske manjine Čaka Šumera (Chuck Schumer) o izdavanju obaveznog naloga (subpoena) za dostavljanje dokumenata Savjeta Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost.

Riječ je o aktu kojim se zamrzava američka vojna pomoć Ukrajini od skoro 400 miliona dolara.

Nakon toga, republikanski senatori su odbacili drugi Šumerov amandman u kome se zahtjeva dostavljanje dokumenata Stejt departmenta, uključujući smjenu američke ambasadorke u Ukrajini Meri Jovanovič (Marie Yovanovitch).

Republikanci nisu prihvatili ni treći Šumerov amandman da se naloži Uredu za poslovanje i budžet, koji funkcioniše u okviru Bijele kuće, da dostavi dokumentaciju o potezima koji su doveli do zamrzavanja slanja američke vojne pomoći Ukrajini.

Odbačen je i Šumerov predlog za izdavanje obavezujućeg poziva za svjedočenje vršiocu dužnosti šefa osoblja Bijele kuće Miku Malveniju (Mick Mulvaney), a potom za dostavljanje dokumenata Pentagona.

Svako glasanje je bilo striktno po stranačkoj liniji – 53 republikanaca i 47 demokrata su odbacivali, odnosno podržavali amandmane.

Lider Republikanske većine Mič Mekonel (Mitch McConnell) predložio je objedinjeno glasanje o amandmanima Demokratske stranke, kako bi ubrzao debatu, ali Šumer je to odbio, ističući da želi da senatori glasaju pojedinačno o svakom njegovom predlogu, mada želi da se okonča noćašnja debata i nastavi u srijedu.

Inače, tokom istrage u Predstavničkom domu Trampova administracija je odbila da dostavi dokumente, poput Pentagona o zamrzavanju slanja pomoći Ukrajini.

Očekuje se da lider Republikanske većine Miča Mekonela (Mitch McConnell) odloži odluku o dostavljanju dokaza i eventualnog pozivanja svedoka za kasniju fazu postupka kada menadžeri/tužioci iz Predstavničkog doma i Trampov tim izlože svoje argumente u narednih šest dana.

Naime, Šumer može predložiti i druge amandmane poput zahteva za izdavanjem obaveznog naloga za svjedočenjem Džona Boltona (John), donedavnog Trampovog savjetnika za nacionalnu bezbjednost.

Sljedeći potezi u postupku

Nakon usvajanja pravila postupka, Trampov tim može da zatraži odbacivanje dvije tačke optužnice, prenosi Rojters. Međutim, ne očekuje se da Senat već u ovoj fazi glasa o tome.

Poslije izlaganja argumenata tužbe i odbrane, senatori će imati na raspolaganju 16 časova da postave pitanje objema stranama.

Očekuje se najmanje jedna sednica iza zatvorenih vrata, saznaje CNN, a moguće je i nekoliko. To nije uobičajeno, ali kako ističu čelnici Senata, to će biti nužno jer senatorima neće biti dozvoljeno da govore tokom suđenja – osim na zatvorenim sjednicama – jer će to činiti samo zastupnici tužbe iz Predstavničkog doma i Trampov pravni tim.

Takođe, senatori neće moći da koriste mobilne telefone tokom procesa.

Ukoliko Senat odluči da pozove svjedoke, oni će najprije svedočiti privatno prije eventualnog javnog.

Senatori su porotnici, a procesom predsjedava glavni sudija Vrhovnog suda Džon (John) Roberts, koji je zadužen da vodi računa o regularnosti procedure.

Suđenje predsjedniku nije krivični proces, niti su potencijalne sankcije krivične.

Ukoliko većina u Senatu odbije pozivanje svjedoka, može se opredijeliti za iznošenje završnih argumenata, nakon čega će glasati o opozivu predsjednika SAD. S obzirom da je za takvu odluku potrebna dvotrećinska većina od 67 glasova – a da Trampovi republikanci imaju 53 od 100 senatora – neznatni su izgledi za njegovu smjenu.

Za 4. februar je predviđeno godišnje obraćanje predsjednika SAD na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa, zbog čega želi da se čitav postupak završi prije tog datuma.

Iznošenje argumenata tri umjesto dva dana

Početak rasprave o pravilima i vremenskom okviru postupka Trampovog opoziva, odmah se pretvorila u žučnu stranačku debatu jer su se manjinske demokrate oštro suprostavile predlogu lidera republikanske većine Mič Mekonel (Mitch McConnell) koji bi vodio ubrzanom okončanju procesa.

Naime, Mekonel je najprije u predlogu rezolucije naveo da će menadžeri optužnice, odnosno tužioci koje je delegirao Predstavnički dom, morati da izlože svoje argumente u dvije maratonske sednice od po 12 sati, koje mogu potrajati do iza ponoći po američkom vremenu. Isto vrijeme na raspolaganju će imati i pravni tim predsjednika Donalda Trampa.

Potom je korigovao svoj predlog da će svaka strana imati po tri dana za izlaganje argumenata, ali neće biti produžen vremenski okvir od 24 sata.

Jedna republikanka odstupila od partijske linije

On je delimično promenio i pravila za iznošenje dokaza, dozvoljavajući menadžerima, odnosno tužiocima Predstavničkog doma da prezentiraju materijal koji su prikupili tokom saslušanja u ovom domu, osim ako republikanska većina to odbije.

Kako ocenjuje BBC, iako Mekonel ima podršku republikanaca za ovaj predlog možda je osećao pritisak u svojoj partiji da ga prilagodi postupku koji je vođen protiv predsednika Bila Klintona (Bill Clinton) 1998.

Tako je republikanska senatorka Suzan Kolins (Susan Collins), centrističke orijentacije, izjavila da će verovatno podržati pozivanje svedoka. Ona je zabrinuta da striktniji vremenski okvir i pravila o dokazima neće biti u skladu sa postupkom impičmenta protiv Bila Klintona, navodi Rojters.

Mekonel obećao pravičan proces

Mekonel je kritikovao istragu u Predstavničkom domu kao “nefer” i pristrasnu prema Trampu.

“Predsednikovi advokati će…napokon imati priliku da izlože njegove argumente. Napokon neka pravičnost,” dodao je Mekonel.

On je obećao “pravičan i izbalansirani” proces.

Komentari

avatar