Utorak, 6 Juna, 2023
Rubrika:

Rekordan rast zaposlenosti u Njemačkoj

Brojka se odnosi na stalno zaposlene koji plaćaju sve doprinose. Uključujući one koji rade na pola radnog vremena, ove će godine u Njemačkoj biti prosječno 45,95 miliona zaposlenih, prenosi SEEbiz

Broj zaposlenih u Njemačkoj dostignuće istorijski rekord od 34,85 miliona, 340 hiljada više nego prošle godine, prema proljećnoj prognozi Nirnberškog instituta za istraživanje tržišta rada.

Brojka se odnosi na stalno zaposlene koji plaćaju sve doprinose. Uključujući one koji rade na pola radnog vremena, ove će godine u Njemačkoj biti prosječno 45,95 miliona zaposlenih, prenosi SEEbiz.

Nezaposlenih će, međutim, biti više – 110 hiljada više nego prošle godine u prosjeku. Ta promjena je u registraciji ukrajinskih izbjeglica od druge polovine prošle godine.

“Radna snaga je manja nego što je bila decenijama i kompanije pokušavaju zadržati zaposlene čak i pod teškim okolnostima”, rekao je analitičar Instituta Enzo Veber.

Potencijalna radna snaga, međutim, porasla je 340 hiljada ljudi, uglavnom zbog priliva iz Ukrajine.

Povoljna situacija u zapošljavanju važan je faktor stabilizacije ekonomije, a najgore je njemačka ekonomija ostavila iza sebe.

“Akutna faza energetske krize za sada je gotova”, rekao je Veber.

Prema njegovim riječima, privreda mora nastaviti da se ubrzano transformiše, uz odgovarajuća ulaganja u tehnologiju i radnu snagu.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve