Nove američke sankcije Rusiji zbog Skripalja

Sjedinjene Američke Države su najavile da će nametnuti nove sankcije Rusiji kako bi kaznili Moskvu zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna i njegove kćerke nervnim agensom, u martu u Velikoj Britaniji.

Saopštenje Stejt Departmenta od 8. avgusta prati ranije poteze Vašingtona. Naime, protjerali su desetine ruskih diplomata, u koordinaciji sa Britanijom i drugim evropskim saveznicima, kao odgovor na trovanje, za koje su vlasti utvrdile da je korišten izuzetno otrovan agens poznat kao Novičok.

Viši zvaničnik Stejt Departmenta izjavio je da će prvi talas sankcija stupiti na snagu 22. avgusta, te da se pozivaju na Zakon o hemijskom i biološkom oružju SAD, iz 1991. godine.

Sankcije ciljaju dozvole za izvoz osjetljivih američkih tehnologija i industrijske opreme, kao što su elektronika, oprema za kalibraciju i motori na plinski pogon. Zvaničnik je rekao da će zahtjevi za izvozom takve robe u Rusiju sada biti “vjerovatno odbijeni”. Dodaje i kako bi to moglo umanjiti budući izvoz u Rusiju za stotine miliona dolara.

Zvaničnik, koji govorio pod uslovom da ostane anoniman, takođe je rekao da će Rusija dobiti 90 dana da ispoštuje druge specifične zahtjeve, uključujući i to da dozvole Ujedinjenim nacijama ili međunarodnim inspektorima ulaz u zemlju kako bi osigurali da tamo ne postoji hemijsko ili biološko oružje.

Neodgovorno ponašanje

Ako se Moskva ne bude pridržavala, drugi talas sankcija može uključivati stvari poput daljeg smanjenja diplomatskih odnosa sa Rusijom, ili čak ograničavanja letova njihovog državnog avioprevoznika, kompanije Aeroflot.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova pozdravilo je ovaj potez SAD-a. Portparol je poručio da “snažan, međunarodni odgovor šalje nedvosmislenu poruku Rusiji da njihovo provokativno i neodgovorno ponašanje neće proći nekažnjeno.”

Ambasada Rusije u Vašingtonu osudila je sankcije, ocijenivši ih kao “drakonske”, a navodne optužbe da je Moskva “otrovala Skripalja i njegovu kćerku nategnutim”.

Ambasada je u saopštenju navela da ni Vašington niti London nisu svoje optužbe potkrijepili dokazima, ali je američki Stejt Department poručio ambasadi da imaju dovoljno “povjerljivih” dokaza da zaključe kako je “Rusija krivac”.

Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija pronađeni su bez svijesti na klupi u gradu Salisburiju u Engleskoj 4. marta. Bili su ozbiljno bolesni, ali su se potpuno oporavili nakon nekoliko sedmica u bolnici. Britanske vlasti saopštile su da je par otrovan novičokom, nervnim agensom razvijenim u Sovjetskom savezu.

Skripalj, bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe, optužen je za izdaju 2006. godine na sudu u Rusiji. Moskva ga je oslobodila 2010. godine i poslala na Zapad u razmjeni špijuna u hladnoratovskom stilu.

London je kasnije okrivio vladu Vladimira Putina za trovanje i protjerao desetine ruskih diplomata. Ukupno je 150 ruskih diplomata protjerano iz zapadnih zemalja uključujući njih 60 iz Sjedinjenih Država. Ovaj korak Sjedinjenih Država najnoviji je u nizu kaznenih postupaka protiv Rusije. Mnogi potezi nastali su u Kongresu, uz snažnu podršku i republikanaca i demokrata.

Napori da se Rusija kazni su u suprotnosti sa pozivima predsjednika Donalda Trampa na pomirljiviji pristup Moskvi.

Komentari

avatar