Subota, 3 Juna, 2023
Rubrika:

Recikliranje solarnih panela nije lako, ali možda imamo rješenje

Solarni paneli su ključni za prelazak na čistu energiju, međutim, 90 odsto trenutno završi na deponijama kada prestanu da rade

Recikliranje starih solarnih panela nije lako – ali grupa australijskih naučnika je na dobrom putu da pronađe rješenje.

Solarni paneli su ključni za prelazak na čistu energiju, međutim, 90 odsto trenutno završi na deponijama kada prestanu da rade.

Tim istraživača sa australijskog univerziteta Deakin radi na tome da to promijeni.

Razvili su novu termičku i hemijsku tehniku za izvlačenje silicijuma, najstupljenijeg elementa iz zastarjelih panela.

„Solar je zamišljen da bude obnovljivi izvor energije, proizvod vezan za održivost. Dobijanje najboljeg oporavka od solarnog panela je vjerovatno važnije od bilo kog drugog proizvoda“, kaže Entoni Vipond, izvršni direktor Lotus Energi, kompanije za obnovljive izvore energije u Australiji.

Zašto je tako teško reciklirati solarne panele?

Iako široko raspotranjeni, reciklaža solarnih panela nije odmakla daleko. Najveći problem nisu toliko najvažniji materijali od kojih su sastavljeni već činjenica da su sastavljeni od mnogo djelova/slojeva što čini razdvajanje ovih djelova veoma teškim, a samim tim i reciklažu. Prema nekim istraživanjima očekuje se da će u 2050. godini biti 80 miliona tona otpada od solarnih panela.

Recikliranje solarnih panela je dugotrajan proces. Prvo ih treba razdvojiti, a zatim razdvojiti njihove komponente. Ove dvije operacije su skupe, dugotrajne, procenat recklaže izuetno mali.

„U ovom trenutku, bilo bi jeftinije odložiti ih na deponiju nego oporaviti“, kaže Džon Polhil, menadžer infrastrukturnih partnerstava, Sustejbiliti Viktorija.

Naučnici sa Univerziteta Deakin kažu da su pronašli način da taj proces učine održivijim.

Njihov metod – koji se oslanja na složeno zagrijavanje i hemijske procese – ne koristi opasne hemikalije za izdvajanje vrijednog silicijuma iz panela, što ga čini jeftinijim i ekološki prihvatljivijim.

„Postoje mnoge druge tehnologije širom svijeta, ali većina tehnologija je komplikovana, višestepena, dugotrajna“, kaže Mokhlesur Rahman sa Univerziteta Deakin.

Da li je silicijum u solarnim panelima vrijedan?

Materijal nanočestica napravljen od silicijuma vrijedi mnogo novca – što novu metodu čini finansijski veoma interesantnom za preduzeća koja se bave recikliranjem. Može se koristiti za stvaranje anoda baterija koje povećavaju kapacitet litijumskih baterija.

„Bili bismo oduševljeni kada bismo to mogli da komercijalizujemo proces u ovom trenutku. Naravno, radi se o nekim nevjerovatnim brojkama od 28.500 eura po kilogramu za nano silicijum“, kaže Vipond.

Ova nova tehnologija mora biti testirana da bi se vidjelo da li radi na industrijskom nivou.

„Pokušati ne samo odvojiti panel i ćeliju, već to učiniti na način koji je finansijski održiv kao poslovni model, a ne samo laboratorijska skala je cilj“, kaže Polhill.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve