Petak, 2 Juna, 2023
Rubrika:

Reakcije svijeta na tursku akciju: Osude vojne operacije u Siriji

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je da je vazdušni napad Turske bio loša ideja

Nekoliko dana nakon što je SAD objavio povlačenje svoje vojske sa sjevera Sirije, turska vojska pokrenula je operaciju protiv kurdskih snaga u toj regiji.

Foto: Anadolija

Ankara tvrdi da je cilj ofanzive, koja je počela u utorak vazdušnim udarima turske avijacije, namijenjena da uništi koridor koji „teroristi“ namjeravaju uspostaviti južno od turske granice.

Operacija turske vojske na sjeveru Sirije, usmjerena na pripadnike kurdske Sirijske demokratske snage izazvala je reakcije cijelog svijeta.

Ujedinjene nacije

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres rekao je da svaka vojna operacija mora u potpunosti poštovati smjernice UN-a i međunarodni humanitarni zakon.

Glasnogovornik Farhan Haq je rekao:

„Civili i civilna infrastruktura moraju biti zaštićeni. Generalni sekretar je mišljenja da ne postoji vojno rješenje sirijskog konflikta“.

Predsjednik Savjeta bezbjednosti UN-a, južnoafrički ambasador Jerry Matthews Matjila apelovao je na Tursku da „zaštiti civile“ i demonstrira „maksimalnu suzdražanost“.

Evropska unija

Šef Evropske unije Jean-Claude Juncker zatražio je od Turske obustavu vojne operacije, upozorio da EU neće platiti za pomoć Ankari u uspostavljanju bilo kakve bezbednosne zone u Siriji.

Federica Mogherini, visoka predstavnica Evropske komisije za vanjsku i bezbjednosnu politiku upozorila je da „jednostrana akcija Turske predstavlja prijetnju zajedičkom djelovanju Zapada, Turske i drugih zemalja u nastojanju da poraze ISIL“.

Turska vojna akcija, kako je rekla, povećava rizik od produženja nestabilnosti na sjeveroistoku Sirije.

NATO

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Tursku na „suzdržanost“, uz napomenu da je Ankara „imala legitimne brige u vezi sigurnosti“.

„Važno je izbjeći akcije koje mogu dodatno destabilizirati regiju, eskalirati tenzije i prouzrokovati dodatnu patnju ljudi“, rekao je Stoltenberg na konferenciji za mediji u Rimu.

„Računam na to da će Turska pokazati suzdržanost i osigurati da je bilo kakva akcija koju preduzme na sjeveru Sirije proporcionalna i odmjerena“, dodao je.

Arapska liga

Hossam Zaki, zamjenik generalnog sekretara Arapske lige rekao je da će se ministri vanjskih poslova regije sastati u subotu da raspravljaju o turskoj vojnoj operaciji.

Ahmed Aboul Gheit, čelnik panarapske organizacije, rekao je da je Turski potez predstavlja „grubo kršenje suvereniteta Sirije i prijeti integritetu te zemlje“.

Dodao je da turski upad prijeti da potpali nove konflikte u istočnoj i sjevernoj Siriji i da bi „mogao dovesti do oživljavanja“ ISIL-a.

Egipat

Egipatski ministar vanjskih poslova osudio je ofanzivu turske vojske, te je nazvao „grubim i neprihvatljivim napadom na suverenitet bratske arapske države“. Pozvao je na hitan sastanak Lige arapskih država.

Saudijska Arabija

Saudijska Arabija tvrdi da ofanziva može voditi ka pogoršanju sigurnosti u regiji i štetiti borbi protiv ISIL-a.

„Agresija“ turske vojske može imati „negativne posljedice na sigurnost i stabilnost regije“, napisalo je Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije na Twitteru.

Takođe, operacija može „minirati međunarodne napore u borbi protiv terorističke grupe Islamske države“.

Iran

Iran je pozvao na trenutnu obustavu ofanzive na sjeveroistok Sirije pod kontrolom Kurda, pravdajući to brigom za civile u zoni konflikta.

„Iran… naglašava potrebu za hitnim zaustavljanjem napada i povlačenjem turskih vojnih jedinica sa sirijske teritorije“, navelo je u saopštenju Ministarstvo vanjskih poslova.

Sirija

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je tursku akciju, nazivajući je „grubim kršenjem“ međunarodnog zakona i pozivajući na povlačenje.

Irak

Irački predsjednik Barham Salih je na Twitteru operaciju nazvao „upadom“ i „ozbiljnom eskalacijom“.

„Prouzrokovaće neopisivu ljudsku patnju i ojačati terorističke grupe. Svijet mora biti ujedinjen da spriječi katastrofu i promoviše političko rješenje za prava svih Sirijaca, uključujući Kurde, na mir, dotojanstvo i sigurnost“, napisao je Salih.

UAE

Emiratsko ministarstvo vanjskih poslova je u saopštenju navelo da napad Turske predstavlja opasan razvoj događaja i grubu agresiju na suverenitet arapske države u kršenju međunarodnog prava.

Bahrein

Bahreinsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je ofanzivu.

U izjavi koju je objavila državna agencija NBA, kaže se da Bahrein podržava poziv na hitan sastanak Vijeća arapske lige kako bi se usaglasio zajednički arapski stav prema agresiji.

Kuvajt

Kuvajt je objavio da je turska ofanziva na sjeveroistoku Sirije direktna prijetnja stabilnosti i mitu u regiji, te je pozvao na suzdržanost, objavila je državna agencija.

SAD

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da je vazdušni napad Turske bio „loša ideja“ koju SAD ne podržava, te je pozvao Ankaru da zaštiti vjerske manjine.

„SAD ne podržava ovaj napad i Turskoj je jasno dao do znanja da je operacija bila loša ideja“, kaže se u Trumpovom saopštenju koje je objavila Bijela kuća.

„Turska se obavezala da će štititi civile, zaštititi vjerske manjine, uključujući Hrišćane i osigurati da se ne desi humanitarna kriza. Držaćemo ih za riječ“.

Rusija

Prije pokretanja ofanzive, ruski predsjednik Vladiir Putn je sugerisao turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu da „pažljivo razmisli“ prije nego šro preduzme ikakvu akciju.

„Putin je pozvao svoje turske partnere da pažljivo razmisle o situaciji, kako ne bi naštetili ukupim naporima da se sirijska kriza riješi“, objavila je Moskva nakon telefonskog razgovora dva lidera.

Velika Britanija

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Dominic Raab, u izjavi je poručio da je „ozbijno zabrinut zbog jednostrane vojne akcije koju je preduzela Turska“.

„Ona rizikuje destabilizaciju regije, pogoršanje humanitarne patnje i podrivanje napretka koji bi trebao biti naš kolektivni fokus“.

Njemačka

Njemački ministar vanjakih poslova Heiko Maas je rekao da turske operacije mogu voditi dodatnoj destabilizaciji regije i mogu ojačati ISIL.

Od Turske je zatražio da prekine operaciju.

Francuska

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian na Twitteru je napisao da operacija „ugrožava sigurnosne i humanitarne napore koalicije protiv ISIL-a i ugrožava Evropljane, te da se mora zaustaviti“.

Francuski ministar odbrane Florence Parly kaže da je oofanziva opasna i da se treba obustaviti.

„Opasna je po sigurnost Kurda i jer će korist od nje imati ISIL, protiv kojeg se borimo pet godina. Mora biti zaustavljena“, napisao je Parly.

Osudama turske operacije pridružile su se i Danska, Australija, Italija i Holandija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve