Ratni brodovi SAD kreću ka Crnom moru?

Televizijska mreža CNN izvijestila je da Sjedinjene Države planiraju da uplove ratnim brodom u Crno more, što je potez koji dolazi u trenutku velikih napetosti između Ukrajine i Rusije.

CNN je izvijestio 5. decembra da su američki vojni zvaničnici zatražili od Stejt Dipartmenta da obavijesti Tursku o planu jer brod mora proći kroz Bosfor i Dardanele, koji povezuje Mediteran sa Crnim morem.

Ovaj televizijski kanal naveo je tri neimenovana američka zvaničnika kao izvor informacije koja se nije mogla odmah potvrditi.

Decenijama stari ugovor zahtijeva da sve zemlje koje se ne nalaze uz crnomorsku obalu moraju dati Turskoj 15-dnevnu informaciju kada njihovi ratni brodovi planiraju proći kroz turske prolaze.

Dva od tri neimenovana zvaničnika rekli su CNN-u da se ne radi o konačnom planu, već da informacija samo treba da pruži američkoj ratnoj mornarici mogućnost ulaska ratnog broda u to more.

“Mi rutinski obavljamo svoje zadatke unaprijed radi sigurnosti i stabilnosti Šeste flote kako bi se uključila u operacije u međunarodnim vodama i avio prostoru iznad Crnog mora”, rekao je Kyle Raines, portparol američke Šeste flote, koja nadzire pomorske operacije u regiji.

“Zadržavamo pravo da djelujemo u skladu s međunarodnim zakonima i normama”, kazao je on.

NATO u čijem je članstvu nekoliko država koje dijele obalu Crnog mora, kao i Sjedinjene Države rutinski je poslao ratne brodove koji patroliraju Crnim morem, uprkos ruskom nezadovoljstvu.

Naime, nakon pretodnevnog rata Rusije i Gruzije 2008., ruske snage su stacionirane u separatističkim regijama na obali Crnog mora, dok je uz gruzijsku obalu usidren brod Šeste flote (USS Mount Whitney) u znak podrške Gruziji.

Zemljopisni prikaz tjesnaca Kerč (u sredini)
Prikaz prolaza Kerč (u sredini)

Američki avioni i bespilotne letjelice redovno nadziru obalu Crnoga mora, kao i ukrajinski poluostrvo Krim koji je Moskva anektirala 2014.

Najavljeni američki planovi stižu u trenutku sve snažnijih napetosti između Kijeva i Moskve posebno nakon incidenta 25. novembra kada je ruska strana pucala na ukrajinske brodove koji su trebali proći kroz Kerčki prolaz i nakon čega su uhapsili 24 ukrajinska mornara i tri broda pod optužbom, između ostalog, i za ilegalan prelazak granice.

Rusija je ovim potezom dodatno ograničila pristup ukrajinskim brodovima Azovskom moru i glavnoj ukrajinskoj trgovačkoj luci Mariupolj.

Prema dogovoru iz 2003., Rusija i Ukrajina su se složile da dijele pristup Azovskom moru. No, od aneksije Krima 2014. i izgradnje mosta koji povezuje Krim i Rusiju, Moskva je dodatno otežala pristup ukrajinskim brodovima.

Prema CNN-u, posljednji američki brod koji je ušao u Crno more bio je USNS Carson City u oktobru.

Kijev je prije dva dana saopštio da je Moskva deblokirala ukrajinske luke u Azovskom moru i dopustila ukrajinskim brodovima prolaz kroz tjesnac Kerč.

izvor slobodnaevropa.org

 

Komentari

avatar