Četiri osobe u Njemačkoj zaražene su korona virusom, svi iz iste kompanije. Još 40 njihovih kolega je pod medicinskim nadzorom. Njihov poslodavac privremeno je zatvorio sjedište firme.

Firma odluke donosi na osnovu preporuka instituta „Robert Koh“ (Foto: Reuters/Niklas Woschek)

Poslije prvog slučaja zaraze korona virusa u Bavarskoj, potvrđena su još tri slučaja. Svo troje povezani su sa prvim zabilježenim slučajem nove plućne bolesti u Njemačkoj, izjavio je portparol Ministarstva zdravlja u Minhenu.

Tri novoobolela pacijenta takođe su zaposleni u kompaniji „Vebasto“ iz okruga Štarnberg, gdje radi i prva osoba. „Troje novih pacijenata takođe je primljeno u minhensku kliniku Švabing, gdje se nalaze u izolaciji i pod medicinskim nadzorom“, saopštilo je Ministarstvo.

„Još nekoliko osoba koje su sa njima bile u kontaktu trenutno je na posmatranju“.

„Broj zaraženih može se još povećati“, izjavio je Martin Koh, šef Specijalnog odjeljenja za infektologiju bavarskog Državnog zavoda za zdravlje i bezbjednost hrane.

Zabrana putovanja

Automobilski dobavljač „Vebasto“ najavio je da će sjedište firme u Gautingu, u Gornjoj Bavarskoj, do nedjelje biti zatvoreno. Zaposlenima je do tada zabranjeno da putuju i po Njemačkoj i van nje. Istovremeno, zabrana za putovanja u Kinu važi dvije nedjelje.

Svo četvoro zaraženih korona-virusom rade u sjedištu kompanije, koja ukupno zapošljava oko hiljadu ljudi. Firma je u bliskom kontaktu sa vlastima i odluke donosi na osnovu preporuka instituta „Robert Koh“.

Muškarac koji je prvi obolio u Njemačkoj, zarazio se 21. januara tokom poslovnog treninga sa koleginicom iz Kine. Ta žena je, kako se izvještava, 23. januara odletjela u Kinu, a 27. januara kompanija je obavještena da je ona oboljela.

Komentari

avatar