Nakon što je Državna izborna komisija objavila službene rezultate parlamentarnih izbora održanih 30. avgusta 2020. Sjedinjene Američke Države čestitaju Crnoj Gori na pokazanoj demokratskoj zrelosti tokom mirnih i participativnih izbora u uslovima pandemije COVID-19, saopšteno je iz AMbasade SAD u Crnoj Gori.

“Ovo je istorijski trenutak za crnogorsku demokratiju. Američka vlada se raduje partnerstvu sa budućom vladom, konstituisanom kroz demokratski proces, kao odraz volje naroda. Sjedinjene Države i dalje će biti prijatelj, partner i saveznik građana Crne Gore”, kazala je ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke.

Američka vlada poštuje profesionalnost i posvećenost svih koji su imali ulogu u sprovođenju izbora, uključujući posmatrače izbora iz OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i civilnog društva. Sjedinjene Države su zadovoljne što su pružile podršku izbornom procesu kroz njihovu pomoć posmatračkoj misiji Evropske mreže organizacija za praćenje izbora, što je omogućeno putem granta Nacionalnom demokratskom institutu.

“Uz to, značajan broj osoblja Ambasade učestvovao je u posmatranju postupka glasanja tokom izbornog dana širom zemlje. Američka vlada se nada da će mir i dostojanstvo koje su crnogorski građani demonstrirali na dan izbora preovladati i u postizbornom periodu. Američka vlada osuđuje sva djela nasilja i zastrašivanja i poziva na zaštitu manjina i ljudskih prava, ključnih principa demokratije”, ističu u Ambasadi u SAD-u.

I dok se, kako ističu, demokratski proces nastavlja u periodu formiranja nove vlade, Američka vlada pozdravlja obećanja različitih političkih lidera da će Crnu Goru zadržati na evroatlantskom putu, održati ključne elemente crnogorske vanjske politike i dati prioritet reformama potrebnim za ubrzanje pristupanja Evropskoj uniji.

Uvjereni su da će Crna Gora potpuno integrisana u zapadne institucije dovesti do većeg prosperiteta i svjetlije budućnosti svih građana Crne Gore.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Jelena
Jelena
14.09.2020-19:41 19:41

Samo im podnosite papir i penkalom!