Ponedjeljak, 6 Februara, 2023
Rubrika:

Putin sa Šolcem: Rusija dugo izbjegavala da gađa neke mete, Kijev nas provocirao

U saopštenju se dodaje da je, što se tiče sporazuma o izvozu žitarica, Putin naglasio potrebu za njegovom sveobuhvatnom implementacijom koja podrazumijeva uklanjanje svih barijera za ruske isporuke

Ruski napadi na određene ukrajinske ciljeve su prisilan i neizbježan odgovor na provokacije Kijeva, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin njemačkom kancelaru Olafu Šolcu u petak.

U telefonskom razgovoru sa Šolcem, Putin je prozvao zapadne zemlje, uključujući Njemačku, za njihove destruktivne akcije poput snabdijevanja režima u Kijevu oružjem i obuke ukrajinske vojske, navodi se u saopštenju Kremlja.

On je detaljno objasnio ciljeve „specijalne vojne operacije“ Rusije u Ukrajini i pozvao Njemačku da preispita svoj stav o sukobu.

Putin tvrdi da je sveobuhvatna politička i finansijska podrška Zapada Ukrajini razlog zašto „Kijev u potpunosti odbacuje ideju o bilo kakvim pregovorima“.

„Osim toga, ohrabruje radikalne ukrajinske nacionaliste da počine sve više krvavih zločina nad civilima“, dodaje se u saopštenju.

Putin je naglasio da su se ruske snage dugo suzdržavale od gađanja određenih ciljeva u Ukrajini, ali da su takve mjere sada postale prisilan i neizbježan odgovor na provokativne napade Kijeva na rusku civilnu infrastrukturu, uključujući Krimski most i energetske objekte.

On je rekao da su „teroristički napadi na gasovode Sjeverni tok takođe dio ovih provokacija“, ponavljajući poziv Moskve na transparentnu istragu koja uključuje Rusiju.

U saopštenju se dodaje da je, što se tiče sporazuma o izvozu žitarica, Putin naglasio potrebu za njegovom sveobuhvatnom implementacijom koja podrazumijeva uklanjanje svih barijera za ruske isporuke.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Krsto
12.12.2022-00:29 00:29

jeste Kijev je provocorao zutog kepeca Putina zato sto nije htio da pokloni Ukrajinu ruskim fasistima…A ni ukrajinici nisu hjeli da stanu u red kao ovce
i da puste da ih Rusi sve pobiju i protjeraju