Predsjednik Rusije Vladimir Putin nazvao je bezobrazlukom na svjetskom tržištu prekid isporuka kompozitnih materijala za ruski avion MS-21.

epa08566744 Russian President Vladimir Putin attends the ‘Russia Navy Day’ parade in St. Petersburg, Russia, 26 July 2020. EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

“Naš novi avion srednjeg dometa MS-21 nema nikakve veze sa odbrambenim kompleksom. Naši partneri su iz razloga nelojalne konkurencije prekinuli isporuke odgovarajućih kompozitnih materijala za krila. Šta to znači? To je jednostavno bezobrazluk na svjetskom tržištu. Uz kršenje svih opštepriznatih principa i pravila”, rekao je Putin na sastanku sa radnicima u atomskom sektoru.

“Oni znaju da ćemo ga (MS-21) mi, ipak, napraviti, samo žele da naši proizvođači aviona kasnije izađu sa ovim proizvodom. Oni misle da će do tada zauzeti i naše tržište”, dodao je on.

MS-21 je putnički avion za letove kratkog i srednjeg dometa nove generacije, kapaciteta od 150 do 211 putnika. Prvi let je izveden 28. maja 2017. godine.

Završetak sertifikacije planiran je za 2020. godinu, a očekuje se da će serijska proizvodnja početi 2021. godine.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve