Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je u obraćanju prisutnima na vojnoj parade u Moskvi da se danas obilježava najgrandioznija pobjeda.

foto Tanjug/AP

“Danas se klanjamo uspomeni na sve one koji se nisu vratili iz rata, na sinove, kćeri, očeve, majke, djedove, muževe, žene, braću, sestre, drugove iz puka, rodbinu i prijatelj. Tugujemo za veteranima koji su nas već napustili. Proglašavam minut ćutanja”, rekao je Putin, nakon čega je uslijedio minut tišine na Crvenom trgu u Moskvi.

U Moskvi se održava Vojna parada povodom obilježavanja 75-godišnjice pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

foto Rojters

Uvijek ćemo pamititi da je sovjetski narod porazio nacizam i donio kraj strašnoj tragediji holokausta, rekao je Putin i zapitao šta bi se desilo sa svijetom da u njegovu zaštitu nije stala Crvena armija.

“Težili su da unište neprijatelja i da se vrate kućama i za sloboru Evrope su platili ogromnu cijenu. Stotine hiljada boraca su pale u stranim zemljama, sovjetski narod je podnio osnovni teret borbe protiv nacizma. Te 1941. preko 80 sila njemačke i njenih satelita je bilo protiv SSSR-a, ta ramada je bila ipak a nemoćna pred jedinstovm sovjetskog naroda i savladali su 600 neprijateljskih divizija, uništeno je 75 odsto tenkova, aviona, i oruđa neprijatelja. To je časna i ničim nepomućena istina o ratu. Naša je obaveza da je čuvamo i predamo našoj djeci, unucima i praunicima”.

Putin je istakao da su gosti iz različitih zemalja došli da iskažu poštovanje svima koji su odbranili mir na planeti.

“Nećemo zaboraviti doprinos naših saveznika u postizanju pobjede i poštujemo hrabre borce svih zemalja antihilterovske koalicije koji su se hrabro borili u zemljama Evrope”, kazao je Putin.

Ističe da se tu vidi vrijednost čovjeka, i koliko je važan mir i spokojan život, kao i da shvatamo koliko je važno učvršćivanje prijateljstva među narodima i otvorenost i dijalog po pitanju najvaznzijih stvari na međunarodnoj sceni.

Zato je važno stvaranje opšteg sistema bezbjenosti za svijet koji se brzo mijenja i samo zajedno ga možemo zaštititi od novih opasnih prijetnji, poručio je Putin.

“Učinićemo sve da pamćenje na vaše herojske podvige nikada ne nestane, slava pokolenju koja je pobedila nacizam, slava junacima otadžbinskog rata, uraaaa”, uzviknuo je Putin.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve