Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
Rubrika:

Putin: Moskva će razmještati nuklearno oružje jedino ako SAD prve počnu

Poslije sastanka Savjeta za nacionalnu bezbjednost Rusije, posvećenog povlačenju Vašingtona iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (Sporazum INF), Putin je rekao da će "potezi Moskve biti isključivo recipročni" po pitanju "razvoja, proizvodnje i razmještanja" raketa koje su bile zabranjene tim sporazumom iz 1987. godine

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da Moskva neće razmještati nuklearno oružje kratkog ili srednjeg dometa, osim ako se Vašington prvi ne odluči na takav potez.

Vladimir Putin (Foto: Sputnik/Reuters)

Poslije sastanka Savjeta za nacionalnu bezbjednost Rusije, posvećenog povlačenju Vašingtona iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (Sporazum INF), Putin je rekao da će “potezi Moskve biti isključivo recipročni” po pitanju “razvoja, proizvodnje i razmještanja” raketa koje su bile zabranjene tim sporazumom iz 1987. godine, navodi Asošiejted pres.

Putin je naložio ruskom ministarstvu odbrane, ministarstvu spoljnih poslova i obavještajnoj službi SVR da “pažljivo nadgledaju korake koje SAD preduzimaju u cilju razvoja, proizvodnje i razmještanja raketa kratkog i srednjeg dometa”, navodi TASS.

On je dodao da će Rusija biti primorana da počne s razvojem raketa kratkog i srednjeg dometa ako bude sigurna da su SAD pokrenule proizvodnju takvog oružja.

“U slučaju da postoji pouzdana informacija da su SAD završile razvoj i počele proizvodnju tih sistema, Rusija će biti primorana da započne razvoj sličnih raketa”, kazao je ruski predsjednik.

On je rekao da je povlačenje SAD iz Sporazuma INF ozbiljno zakomplikovalo situaciju u svijetu i upozorio da bi moglo da dovede do nekontrolisane trke u naoružanju.

Dodao je da će taj potez Vašingtona neizbježno ugroziti globalnu bezbjednosnu arhitekturu, uključujući sporazum o smanjenju strateškog naoružanja i Sporazum o neširenju nuklearnog oružja.

Putin je ocijenio da su SAD “jedine odgovorne” za propast Sporazuma INF, ali je naveo i da je Moskva spremna da nastavi pregovore s Vašingtonom o strateškoj stabilnosti i bezbjednosti, navodi TASS.

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je ranije danas da je povlačenje Vašingtona iz Sporazuma INF povećalo rizik od nove trke u nuklearnom naoružanju.

SAD su 1. februara najavile da će se za šest mjeseci povući iz tog sporazuma ako Rusija ne prestane da ga krši, za šta je Vašington godinama optuživao Moskvu.

I Vašington i Moskva potvrdili su u petak da više ne važi taj sporazum koji su 1987. potpisali tadašnji lideri SAD i SSSR, Ronald Regan i Mihail Gorbačov.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve